Fekete-erdõ torta

2017-02-14

sponsored links









Születésnapomra most olyan tortát szerettem volna, amilyet még sosem készítettem. :) ...nem gondoltam volna, hogy ekkora fába vágom a fejszémet. :D A recept, amit választottam egy régi füzetkében volt, amibõl már több süteményt is elkészítettem, így bátran nekiláttam. Igen ám, de valahogy mégsem akart sikeredni. El is kenõdtem, mert nehogy már pont most ne sikerüljön. Próbáltam én megmenteni a tésztát, de az megmakacsolta magát. Pedig a töltelék is már elõkészítve, nem hagyhattam annyiban. Pláne, hogy nem maradhatunk torta nélkül. :D Fogtam hát a kedves Nagymami tortáját és kicsit átalakítottam. Abban a tésztában még sosem csalódtam, és most is így lett. :) ? Végül majd egy egész nap konyhai sürgölõdés után végre elkészült. :D Tegnap késõ délután ment a hûtõbe pihenni, hogy ma felvághassam és megkóstolhassuk. :)









Hozzávalók egy 22 cm átmérõjû tortaformához:
A tésztához:
25 dkg sima liszt
5 dkg holland kakaópor
30 dkg porcukor
4 tojás
12 ek. hideg víz
1 csomag (12g) sütõpor
1 csipet só

A meggyes töltelékhez:
45 dkg meggy (befõttbõl, magozva)
3 dl a meggybefõtt levébõl
3 tk. étkezési keményítõ

A tejszínkrémhez:
7 dl tejszín
3 ek. porcukor
1 1/2 csomag zselatinpor (összesen 15g)

A tetejére:
5 dkg étcsokoládéforgács

  1. A tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és vízzel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgájához adjuk a sóval, kakaóporral és sütõporral elkevert lisztet, majd beleforgatjuk a fehérjehabot.
  2. Vajazott, lisztezett formába öntjük a tésztát. Elegyengetjük, majd 200 °C-ra elõmelegített sütõbe tesszük. A hõmérsékletet 10 perc után 190 °C-ra mérsékeljük és további ~40 perc alatt készre sütjük a tésztát. Ha túlságosan pirulna a teteje, csúsztassunk fölé egy nagy tepsit. Rácsra téve teljesen kihûtjük.
  3. Míg a tészta hûl, elkészítjük a meggyes tölteléket. Kis lábasban felforralunk 2,5 dl meggylevet. A maradékban kikeverjük az étkezési keményítõt. A gyümölcsöt is a lábasba tesszük, majd az egészet besûrítjük a keményítõs keverékkel. Hûlni hagyjuk.
  4. 6,5 dl tejszínt a porcukorral habbá verünk. A maradék tejszínben elkeverjük a zselatinport, majd óvatosan meglangyosítjuk, hogy az teljesen feloldódjon. A tejszínhabhoz csorgatjuk és alaposan elkeverjük.
  5. A tésztát lapjában három részre vágjuk. Az alsó lapon elosztjuk a meggyes töltelék felét, majd bevonjuk a tejszínkrém egyharmadával. Ráhelyezzük a középsõ tésztalapot. A meggyes töltelék másik felét rákanalazzuk, majd jön újabb egyharmad tejszínkrém. Befedjük a harmadik tésztalappal, majd a tortát bevonjuk a maradék tejszínkrémmel. Csokoládéforgáccsal díszítjük és egy éjszakára hûtõben pihentetjük.














Igazából én kicsit elszámoltam a tejszínkrémet és kicsit több került a tortába. :D Ezért lemaradt a tetejérõl a jellegzetes díszítés; a kis tejszínhabrózsák, közepükön meggyszemekkel. Ha hagyományos kinézetû Feketeerdõ tortát szeretnénk, akkor bánjunk csínján a habbal, hogy jusson belõle díszíteni is. :D

Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s