Februári sertés kocsonya
sponsored links
Februári sertés kocsonya
Ha lassan is, de kezd enyhülni az idõ. Bár éjszaka még fagy, napközben már 0 C fok fölé kúszik a hõmérõ. Itt az ideje egy utolsó finom kocsonyának. A hírekben láttam, hogy Miskolcon is zajlik a kocsonya fesztivál. Nos, az én kocsonyám így készült.
Hozzávalók :
- 2 db kisebb sertésláb
- 25 dkg csülök
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyem-gyökér
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db chilipaprika
- só
- egész fekete bors
- õrölt fekete bors
- õrölt csípõs fûszerpaprika
- 1db citrom
- 1,2 l víz
- 4 db chilipaprika díszítéshez
- chiliszósz
Elkészítés:
A húsokat alaposan megmosom, majd 1,2 l vízben felteszem fõni. Lassú tûzön forralásig fõzöm. A habját leszedem, majd beleteszem a felszeletelt zöldségeket, fûszerezem. Addig fõzöm, míg a hús megpuhul.
A húsokat leszedem a csontról, négy tálban, illetve tányérban elosztom, mellé a zöldségeket és szeletelt citromot. Merek rá levest. Majd beteszem a kamrába, hogy megdermedjen. (Van, aki a zsírt leszedi róla, én szeretem a jó füstös ízû zsírt a tetején. Vállalom, hogy nem annyira fotogén a kocsonya, mint az átlátszó.)
Fogyasztáskor facsarok rá citromot, locsolok rá chiliszószt, szórok rá pirospaprikát, s díszítem egy chilivel. Barnakenyérrel és vörösborral fogyasztom.