Farsangi fánk - reform

2017-01-17

sponsored links

Régóta készültem arra, hogy fánkból is sütök egy adagot másképp. Fehérliszt- és cukormentesen. Elõrebocsátom, hogy nem betegség miatt, hanem életmódváltás okán kerülöm az imént említett két alapanyagot. Ahol és amikor csak lehet, egészségesebbre, táplálóbbra cserélem õket
A teljes kiõrlésû tönkölyliszt alkalmas a kelt tészták sütéséhez is. A nyírfacukor mellett minimális fehércukor viszont szükséges az élesztõ felfuttatásához, anélkül nem kel meg a tészta. 
A végeredmény jó lett ízre, állagra, látványra. Ismétlés hamarosan. 



Hozzávalók kb. 36 darabhoz:
50 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
2 dl tej
4 dkg friss élesztõ
1-2 mokkáskanál porcukor
1 dkg xilit (nyírfacukor)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
6 dkg olvasztott vaj
5 db tojássárgája

A langyos tejben a porcukorral felfuttatom az élesztõt, majd ráöntöm a xilittel és szódabikarbónával kevert lisztre, hozzáadom az olvasztott vajat és a tojások sárgáját. Fakanállal összekeverem, majd lisztezett deszkán simára gyúrom. Tálban, letakarva a duplájára kelesztem a tésztacipót. 
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, és 6 cm átmérõjû fánkokat szaggatok belõle (például vizespohárral). 20 percig kelesztem a fánkokat, majd az ujjammal mélyedést készítek a közepükbe, és forró olajban kisütöm õket. Elõször a mélyedéses oldalukat sütöm, fedõ alatt, majd a másik oldalt fedõ nélkül. A fedõ trükkel lesz szép, szalagos a fánk. Arra figyelni kell, hogy ne legyen túl forró az olaj, akkor tudunk aranybarna, szép darabokat sütni. (Túlhevített olaj = sötétbarna, majdnem fekete szín.)
Mivel a teljes kiõrlésû liszt színe eleve barna, és az állaga is más, mint a fehér liszté, ezért hamarabb megég, egészen étcsokoládé színûre. Az ízén nem ront, de a látvány nem szép. Elõbb kell megfordítani a fánkokat az olajban, mint azt a fehér lisztes változattal tennénk. Villával meg lehet emelni egyet-egyet sütés közben, hogy lássuk, aranyszínûek-e már, Ha igen, jöhet a forgatás.

Házi õszibarack dzsemmel tálaltam. 

A fánk lekvár nélkül, folpackba csomagolva másnap is puha, ízletes. Nincs olajos utóíze sem. 

Folytats a blogon ... rubinkonyhaja.blogspot.com/2017/01/fa...

sponsored links

Keres?s