Farsangi fánk
sponsored links
Hétvégén farsangoltunk a barátokkal, gondoltam stílusos édességgel lepem meg õket. A szokásosnál kisebb fánkokat készítettem, hogy a gyerekek ne legyen túl sok egyszerre. Nagy sikere lett, még fánkevõ versenyt is rendeztünk.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztõ
1 kiskanál cukor
csipet só
5 dkg vaj
2 tojássárgája
1/2 dl rum
A langyos tejben elkeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztõt, meleg helyen felfuttatom. A lisztet dagasztótálba szitáltam, a vajat olvasztva, a rummal sóval és a tojásokkal a liszthez adom, majd az élesztõs tejet is a liszthez adom. Alacsony, majd közepes fokozaton közepes keménységû tésztát készítek. Meleg helyen duplájára kelesztem. Gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtom s a kívánt nagyságúra szaggatom pohárral vagy kiszúróval.
Ezután még 30 percet kelesztem konyharuhával letakarva. 170 - 180 fokos olajban aranybarnára sütöm. (az olajba elõször nem a lisztes felével helyezem a korongokat, s lefedve sütöm, megfordítás után már nem teszem rá a fedõt). A papírtörlõre helyezett fánkokat még melegen megszórom vaníliás porcukorral, sárgabarack lekvárral kínálom.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztõ
1 kiskanál cukor
csipet só
5 dkg vaj
2 tojássárgája
1/2 dl rum
A langyos tejben elkeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztõt, meleg helyen felfuttatom. A lisztet dagasztótálba szitáltam, a vajat olvasztva, a rummal sóval és a tojásokkal a liszthez adom, majd az élesztõs tejet is a liszthez adom. Alacsony, majd közepes fokozaton közepes keménységû tésztát készítek. Meleg helyen duplájára kelesztem. Gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtom s a kívánt nagyságúra szaggatom pohárral vagy kiszúróval.
Ezután még 30 percet kelesztem konyharuhával letakarva. 170 - 180 fokos olajban aranybarnára sütöm. (az olajba elõször nem a lisztes felével helyezem a korongokat, s lefedve sütöm, megfordítás után már nem teszem rá a fedõt). A papírtörlõre helyezett fánkokat még melegen megszórom vaníliás porcukorral, sárgabarack lekvárral kínálom.