Farinata vegán paradicsommártással avagy csicseri csicserivel

2017-03-16

sponsored links


Hát boldog új évet. Semmi tudatosság, csak egyszerûen rohannak a napok. És vagy nem fõzök, vagy olyat, amirõl nincs mit írni. Pedig változatlanul sok idõt töltök a konyhában, sokat fõzök, de nagyjából egész télen ugyanazt. Zöldségkrémlevesek, húsleves sok csirkével és zöldséggel, sült zöldségek, és a húsevõknek (beleértve az ebeket is, és a macskák is kapnának, de köszönik, nem kérik) cserépkályhában konfitált csirke, néha disznó. Meg fõtt rizs, minden mennyiségben. És még ha nagy ritkán lenne is valami mondandóm, úgysincs hozzá fényképem, mert amikor elkészül, már sötét van, és mesterséges fényben mindig nagyon csúnyák lesznek a képeim. Tegnap kora délután költöztem be a konyhába, és ezért még tudtam fotózni is picit, szóval nagyjából dokumentáltam, mit pöszömögök órákig. Eléggé kényszerpályán voltam, mert elfelejtettem, hogy ünneplünk, és minden zárva lesz, szóval abból kellett fõznöm, amit otthon találtam.
Elõször is csináltam valami bolognai-féle ragut a húsevõ szekciónak, mindenféle paradicsommal, hússal, sok fûszerrel, fokhagymával. Ez elrotyogott vagy két órát. Tésztát majd mindenki fõz ki magának hozzá.Egy-két napig elég lesz a fiúknak. Vagy sem. És akkor megy a kukába. Mert fagyasztott húsból csináltam, és nem fagyasztom le újra. Azért jobb lenne, ha megennék.


Aztán csináltam egy zöldségkrémlevest, nagyon szeretem, és hétköznap vacsira pont jó. Több napig is eláll a hûtõben (ha nem falom fel elõbb). Most édeskrumpliból és sárgarépából. Fõleg. A világ legegyszerûbb dolga, de azért ehhez is meg kell pucolni a zöldségeket, megsütni a hagymát, szóval azért nem magától készül ez sem.


Közben megsütöttem  a farinatát, ami egy csicseriborsólisztbõl sütött vékony lepény. Ehhez majd lesz recept is. Sajnos éles képem nincs róla, de a homályos is jobb, mint a semmi. A homály fõleg pára.


Aztán csináltam egy vegán paradicsomszószt is magamnak. Ehhez is mindjárt jön a recept, szerintem jó lett. A farinátához ugyan elsõ körben valami friss salátát képzeltem, sok citrommal meg olívával, de ugye minden zárva volt körülöttünk, tehát az ugrott, viszont meglepõen jól ment hozzá ez a jó fûszeres paradicsomos cucc. Jó együtt, és szerencsére jó nagy adagban érdemes csinálni, szóval pár napig megvan most a napi betevõ fõtt étel.


Levezetésként sütöttem egy nagy és két kicsi almatortát. Sült almával és sós mogyoróval (mi mással). De ezeket nem fényképeztem le. Majd talán egyszer, ha még csinálok ilyet.

Akkor a recept.
(Majdnem) farinata, hozzávalók:
30 dkg csicseriborsóliszt
3 púpos evõkanál tápiókakeményítõ (hagyd ki, ha elvi kifogásod van ellene)
1 l víz
só, bors, fûszerek
olívaolaj

Összekevertem a csicserilisztet egy liter vízzel, lefedjük, és a hûtõbe beraktam egy éjszakára. Másnap hozzákevertem a tápiókát, fûszereztem sóval, borssal, szárított zöld fûszerekkel (friss ugye nem volt). Kiolajoztam egy nagy tepsit, és beleöntöttem (az a jó, ha vékony, nem túl magas). 240 fok, kb. , szóval jó forró sütõ. Amikor már kicsit megsült, meglocsoltam olívaolajjal a tetejét is, és készre sütöttem. Melegen nem nagyon akar kijönni a tepsibõl, de nem kell pánikolni, langyosan már szépen ki lehet szedni.

Vegán paradicsomszósz hozzávalói:
kb. 5 dl paradicsomsûrítmény - én a saját házit használtam, de nyilván jó a bolti is, vagy a darabos paradicsomkonzerv, nyáron friss, szóval valami ilyesmi
1 nagy vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
darabka csípõs paprika
125 ml humusz (saját, persze)
1 evõkanál sörélesztõpehely
pici méz, ha nem elég édes a paradicsom
só, bors, kömény, római kömény
olívaolaj

Hagymadinsztelés, fokhagymadinsztelés, aztán rá a paradicsom, fûszerek, stb., lusta vagyok leírni is. A lényeg, hogy amikor készen van, hozzáadom a sörélesztõpelyhet, ettõl lesz egy kis sajtos beütése, meg a hummuszt (mostanában úgy hiszem, így kell írni), amitõl az egész szósznak lesz valami teste. Mivel úgyis valami ízetlen cuccal esszük (rizs, tészta, csicseri), jó erõsen kell fûszerezni, én úgy szeretem, ha picit édes, picit csípõs és jó fokhagymás, de hát kinek kinek a szája íze szerint.

A sörélesztõpehely használatától kicsit tartok, nem tudom, hogy van-e benne glutén és/vagy élesztõ (mert hogy ezt a két dolgot- sem - nem ehetem). Próbáltam a neten utánaolvasni, de nem sikerült megfejtenem. Így aztán csak ritkán használom. Elég jó vegán sajtokat lehet kapni, nem is mindig aranyáron, és nem is kell belõlük sok, az is mûködik.

Tele  vagyok jó képekkel, olyan rég írtam. Ez még tavalyi, Kóficka pedikûrje. Annyira békés kis falat. Betöltötte a 14. évét. Csodálatosan megkímélt állapotban van. Kicsit szõrös (de majd ha javul az idõ, segítünk ezen is), de elég fürge még mindig. Egy-két órás terep még belefér. Elég süket, de minden más mûködik. Cukorfalatabb, mint valaha.






Folytats a blogon ... csincsilla.blogspot.com/2017/03/farin...

sponsored links

Keres?s