Fahéjas-gyömbéres kekszek tejkaramellával

2010-09-18

sponsored links


Hétközben, miközben a hétvégi pihenést-kikapcsolódást-sütögetést várom, mindig kinézek 1-2 receptet, amit szívesen kipróbálnék. Általában nem könnyû a választás, most az egyik francia receptes könyvbõl böktem rá erre ropogós, tea vagy tej mellé majszolós kekszre.
Nem bántam meg, bár a végeredmény nem az lett egészen, mint vártam, hiszen a karamellának el kellett volna olvadni, és folyni egyenletesen a kekszeken, azonban erre sehogy sem volt hajlandó:) Úgy tûnik, a nálunk kapható "bocis" tejkaramella nem az igazi a célra:S Enélkül is finom, így is, csak nem olyan szép...:) Ha valakinek van jobb ötlete a hagyományos -morzsolódós- tejkaramella helyett, ne tartsa magában!:)

Fahéjas-gyömbéres kekszek tejkaramellával

30 dkg liszt
0,5 tk. szódabikarbóna
1 tk. fahéj
1 tk. õrölt gyömbér
200 g porcukor
125g hideg vaj apró kockákra vágva
1 tojás
1 tk. méz vagy golden szirup
Fél csésze apró kandírozott gyömbér vagy aprított mandula (nálam most az utóbbi, gyömbér híján:))
1 csomag tejkaramella




Melegítsük elõ a sütõt 160 fokra.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat a hideg vajjal és robotgéppel addig doolgoztassuk, mire nem látunk már benne vajdarabkákat. Ekkor adjuk hozzá a tojást, a mézet és az aprított mandulát (v. kandírozott gyömbért) és dolgoztassuk tovább a gépet 2-3 percig kis fokozaton. Ezalatt összeáll és szép massza lesz belõle.
Egy tepsire tegyünk sütõpapírt és erre pakoljunk kis golyókat (kb. mint egy pattogós gumilabda) egymástól 3-3 cm-re.
8 percre toljuk be a sütõbe, ezalatt a tejkaramellákat vágjuk apróbb darabokra. 10 perc után vegyük ki a majdnem kész süteményt, és pakoljunk a tetejükre karamellát. 8 percre mehetnek vissza sülni, ezalatt megolvas a karamella és készre sül a süteményünk.
Karamella nélkül addig süssük, míg szép aranybarnák lesznek.

Folytats a blogon ... muffinmuhely.blogspot.com/2010/09/fah...

sponsored links

Keres?s