Epertorta - avagy mikor valami nem sikerül, de mégis tökéletes lesz a végeredmény ?

2017-02-20

sponsored links

Megint egy tortát sütöttem Anyukám és párja születésnapjára.
Megmutatom nektek még úgy is, hogy merõben másképp alakult mint elterveztem. Ennek ellenére a torta fenséges lett így nem foszthatlak meg benneteket a recepttõl, ami egy kicsit most a sajátom is, az improvizálásomnak köszönhetõen. Az eredeti elképzelést nem árulom el, mert valamikor a közeljövõben biztosan elkészítem majd. Legyen annyi elég, hogy egy elegáns és ismert klasszikus tortáról van szó, amit így ?szúrtam el?. :)
Tudom nem igazán látszik, hogy epertortáról van szó, de a látszat néha csal. :)


Hozzávalók a tésztához:
  • 290 g liszt
  • 1 evõkanál kakaópor
  • csipet só
  • 150 g nádcukor
  • 150 g kristálycukor
  • 12 dkg szobahõmérsékletû vaj
  • 2 db tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor az két evõkanálnak felel meg
    (vagy egy vaníliarúd kikapart belseje)
  • 250 g író (nálam joghurt)
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

Krém:
  • 400 g mascarpone
  • 2,5 dl tejszín (felverve habbá)
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 csomag vaníliás cukor, vagy 1 evõkanál
  • 150 g porcukor

  • Eperlekvár (nálam szeder lekvár)
  • 8 nagyobb szem eper kis kockákra vágva
  • kb. 80 g étcsokoládé forgács
  • Gyõri édes kakaós keksz 6-8 db összetörve morzsásra.



 Tészta elkészítése:
  1. A sütõt 180 fokra, alsó sütéssel hõlégkeveréssel 15 percig elõmelegítjük.
  2. A puha vajat a cukrokkal és vaníliás cukorral habosra keverjük majd a tojásokat is hozzádolgozzuk.
  3. Összekeverjük a lisztet a kakaóport, sót.
  4. Az íróban elkeverjük az ételszínzéket majd a lisztes keverékkel felváltva hozzáadjuk a vajas krémhez. Mehet közepes fokozatra állított robotgéppel.
  5. A végén egy külön kis pohárba a szódabikarbónát és az ecetet felhabosítjuk, összekeverjük és amíg pezseg a tésztába keverjük.
  6. A forma alját (24 cm tortaforma) sütõpapírral béleljük, majd elõmelegített sütõben 180 fokon kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Én az utolsó 10 percre levettem a légkeverést és alsó-felsõ sütésre váltottam, a hõfok továbbra is 180 maradt. Tûpróbával ellenõrizzük mielõtt kivennénk.
  7. A formában hagyjuk kühûlni, majd 3 lapra vágjuk.
  8. Elõzõ nap is nyugodtan megsüthetjük és hûtõben egyben (nem szeletelve), folpackba csomagolva szépen eláll másnapig.

A krém összeállítása:

  1. A tejszínhabot pár evõkanál porcukorral elkezdjük felverni, majd mikor már kicsit keményedett, hozzádjuk a habfixálót és a többi porcukrot majd kemény habbá verjük.
  2. A mascarponet hozzákeverjük a a tejszínhabhoz és addig keverjük míg szép sûrû és aránylag kemény kenhetõ krémet kapunk. Ezután a csokiforgácsot és az epret szépen hozzáforgatjuk egy fakanállal.
  3. A három tésztalapból a legalsót egy tálra vagy tortakartonra tesszük és a tortagyûrût amiben sütöttük köréje csatoljuk.
  4. A tészta tetejét kenjük meg jól eperlekvárral (ne sajnáljuk) majd kanalazzuk rá a krém egyharmadát, ezt a mûveletet a másik két tésztalappal is elvégezzük erre rátéve, végül a legfelsõ lapra is kerüljön krém.
  5. A torta tetejét kakaós gyõri édes összetört morzsájával szórjuk meg.
  6. Eperszemekkel és tört csokoládéval is díszíthetjük.




Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... barbikonyhaja.blogspot.com/2017/02/ep...

sponsored links

Keres?s