Epertorta - avagy mikor valami nem sikerül, de mégis tökéletes lesz a végeredmény ?
sponsored links
Megint egy tortát sütöttem Anyukám és párja születésnapjára.
Megmutatom nektek még úgy is, hogy merõben másképp alakult mint elterveztem. Ennek ellenére a torta fenséges lett így nem foszthatlak meg benneteket a recepttõl, ami egy kicsit most a sajátom is, az improvizálásomnak köszönhetõen. Az eredeti elképzelést nem árulom el, mert valamikor a közeljövõben biztosan elkészítem majd. Legyen annyi elég, hogy egy elegáns és ismert klasszikus tortáról van szó, amit így ?szúrtam el?. :)
Megmutatom nektek még úgy is, hogy merõben másképp alakult mint elterveztem. Ennek ellenére a torta fenséges lett így nem foszthatlak meg benneteket a recepttõl, ami egy kicsit most a sajátom is, az improvizálásomnak köszönhetõen. Az eredeti elképzelést nem árulom el, mert valamikor a közeljövõben biztosan elkészítem majd. Legyen annyi elég, hogy egy elegáns és ismert klasszikus tortáról van szó, amit így ?szúrtam el?. :)
Tudom nem igazán látszik, hogy epertortáról van szó, de a látszat néha csal. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 290 g liszt
- 1 evõkanál kakaópor
- csipet só
- 150 g nádcukor
- 150 g kristálycukor
- 12 dkg szobahõmérsékletû vaj
- 2 db tojás
- 2 csomag vaníliás cukor az két evõkanálnak felel meg
(vagy egy vaníliarúd kikapart belseje) - 250 g író (nálam joghurt)
- 1 teáskanál ecet
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Krém:
- 400 g mascarpone
- 2,5 dl tejszín (felverve habbá)
- 1 csomag habfixáló
- 1 csomag vaníliás cukor, vagy 1 evõkanál
- 150 g porcukor
- Eperlekvár (nálam szeder lekvár)
- 8 nagyobb szem eper kis kockákra vágva
- kb. 80 g étcsokoládé forgács
- Gyõri édes kakaós keksz 6-8 db összetörve morzsásra.
Tészta elkészítése:
- A sütõt 180 fokra, alsó sütéssel hõlégkeveréssel 15 percig elõmelegítjük.
- A puha vajat a cukrokkal és vaníliás cukorral habosra keverjük majd a tojásokat is hozzádolgozzuk.
- Összekeverjük a lisztet a kakaóport, sót.
- Az íróban elkeverjük az ételszínzéket majd a lisztes keverékkel felváltva hozzáadjuk a vajas krémhez. Mehet közepes fokozatra állított robotgéppel.
- A végén egy külön kis pohárba a szódabikarbónát és az ecetet felhabosítjuk, összekeverjük és amíg pezseg a tésztába keverjük.
- A forma alját (24 cm tortaforma) sütõpapírral béleljük, majd elõmelegített sütõben 180 fokon kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Én az utolsó 10 percre levettem a légkeverést és alsó-felsõ sütésre váltottam, a hõfok továbbra is 180 maradt. Tûpróbával ellenõrizzük mielõtt kivennénk.
- A formában hagyjuk kühûlni, majd 3 lapra vágjuk.
- Elõzõ nap is nyugodtan megsüthetjük és hûtõben egyben (nem szeletelve), folpackba csomagolva szépen eláll másnapig.
A krém összeállítása:
- A tejszínhabot pár evõkanál porcukorral elkezdjük felverni, majd mikor már kicsit keményedett, hozzádjuk a habfixálót és a többi porcukrot majd kemény habbá verjük.
- A mascarponet hozzákeverjük a a tejszínhabhoz és addig keverjük míg szép sûrû és aránylag kemény kenhetõ krémet kapunk. Ezután a csokiforgácsot és az epret szépen hozzáforgatjuk egy fakanállal.
- A három tésztalapból a legalsót egy tálra vagy tortakartonra tesszük és a tortagyûrût amiben sütöttük köréje csatoljuk.
- A tészta tetejét kenjük meg jól eperlekvárral (ne sajnáljuk) majd kanalazzuk rá a krém egyharmadát, ezt a mûveletet a másik két tésztalappal is elvégezzük erre rátéve, végül a legfelsõ lapra is kerüljön krém.
- A torta tetejét kakaós gyõri édes összetört morzsájával szórjuk meg.
- Eperszemekkel és tört csokoládéval is díszíthetjük.
Jó étvágyat!