Eperhabos mini képviselõfánk

2018-05-19

sponsored links






















Mit is képvisel a képviselõfánk? Számomra egy habkönnyû, roppanós tésztájú, habos-krémes csodát. A tészta megszületése a XVI. századra tehetõ, és a krónikák szerint egy korabeli olasz szakácsnak, Panterelli mesternek köszönhetõ, aki Medici Katalin szolgálatába állt és a hosszú utazásokra ezzel a fánkkal kedveskedett neki. A magyar konyhába osztrák-német közvetítéssel került, ez volt az országházi képviselõk kedvenc, falatnyi csemegéje, amit gyorsan be tudtak kapni még ebéd elõtt.
Idõnként rácsodálkozom, hogy mennyire kevés és egyszerû alapanyagból milyen népszerû és örök érvényû receptek tudnak születni. Nekem az egyik nagy kedvencem ez a sütemény. Bármikor képes vagyok enni belõle. A klasszikus sárga,- vagy pudingkrém helyett most nálam friss, édes magyar eper került bele. Bár nem ördöngösség az elkészítése, de néhány - fõleg sütési - szabályt azért be kell tartani ahhoz, hogy jól sikerüljön, ezeket leírtam a receptben. A tészta semleges ízû, így nem csak édesen, de sós töltelékkel (pl: körözött, zöldfûszeres sajtkrém, sajt-sonka) megtöltve is elkészíthetõ. Igazán, mint minden fánk, csak frissen jó, így érdemes annyit készíteni, amennyi rögtön el is fogy.

Eperhabos mini képviselõfánk

Hozzávalók:
8 db nagyobb vagy 
16 db közepes vagy 
22 db diónyi méretû fánkhoz

fánk:

  • 1 dl víz
  • 10 dkg vaj/rama, zsír vagy olaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 tk cukor
  • csipetnyi só
  • 3-4 tojás (nálam csak 3 közepes, nekem a 4-tõl már folyós lesz a massza, de én általában nagyobb tojásokat használok, lényegében annyi kell, amit "felvesz" a tészta, inkább felverve, több részletbe keverjük a masszához, úgy látni fogjuk, hogy mennyi az, amitõl még nem hígul el a tészta ) 

töltelék:

  • 5 dl habtejszín
  • 25-30 dkg friss eper
  • 5-6 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
  • 2 cs habfixáló

Elkészítése:

  1. Sütõt elõmelegítjük 210°C-ra.
  2. Sütõlemezt kibéleljük szilikonos sütõpapírral.
  3. A vizet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a zsiradékot, cukrot és a sót, felforraljuk.
  4. Ha a víz felforrt, egyszerre beleöntjük a lisztet és fakanállal addig kevergetjük-pirítjuk, míg egységes masszává össze nem áll, a tészta el nem válik az edény falától, és az edény alján vékony, fehér hártya képzõdik. (kb 2 perc) Ekkor a tészta sercegõ hangot hallat.
  5. A tésztagombócot átrakjuk egy keverõtálba, kicsit hûlni hagyjuk, majd egyenként beleütjük a tojásokat, robotgép dagasztó karjával mindegyiket külön-külön jól elkeverve a masszában. Fontos, hogy a következõ tojást akkor adjuk a tésztához, ha az elõzõt már teljesen elkevertük, mert csak akkor lesz szép üreges a megsült fánkok belseje. 
  6. Akkor jó a tészta, ha a felülete szép fényes, sima, nem csomós, nem folyik, inkább csak nehezen cseppen le a dagasztó karokról. 
  7. Az égetett tésztát csillagcsöves habzsákba töltjük, dió nagyságú (vagy tetszés szerinti) halmokat nyomunk belõle a sütõpapírra, 5-6 cm-es távolságot hagyva közöttük, mert sütéskor alaposan megnõnek.
  8. A tetejüket hideg vízzel jól lespricceljük, - a fánkok növekedéséhez gõzre van szükség - a tepsit betoljuk a forró sütõbe, 15 perc után a hõt levesszük 170°C-ra, kb még 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a fánkokat (sütõfüggõ!) 
  9. Az elsõ 15-20 percben TILOS a sütõajtót nyitogatni, mert összeeshet a tészta!
  10. Mikor megsültek a fánkok, egy fakanál nyelével 10 percre kitámasztjuk a sütõ ajtaját, kicsit még így szárítjuk õket.
  11. A fánkokat kivesszük, recés késsel levágjuk a tetejüket, hogy a gõz távozni tudjon a tészta belsejébõl, különben összeesik és nem marad ropogós. (Én nem szoktam rögtön levágni a tetejüket, hanem hústûvel több helyen megszurkálom, rácsra téve hagyom kihûlni, így is tud távozni a gõz belõlük. 
  12. Amíg a fánkok hûlnek elkészítjük az eperhabot: a megtisztított, megmosott epret botmixerrel pürésítjük.
  13. A tejszínt a porcukorral félig felverjük, majd a habfixálót hozzáadva tovább verjük, míg kemény nem lesz.
  14. Végül hozzáadjuk az eperpürét, óvatosan összeforgatjuk.
  15. Az eperhabot csillagcsöves habzsákba kanalazzuk. 
  16. A kihûlt fánkokat kettévágjuk, megtöltjük az eperhabbal, kalapjukat visszatesszük. 
  17. Leheletnyi porcukorral megszórva tálaljuk.

TIPP:

  • A kihûlt fánkokat - töltelék nélkül - le is fagyaszthatjuk, tegyük lazán nylon zacskóba és úgy a mélyhûtõbe.
  • Szobahõmérsékleten rövid idõ alatt felengednek, a frissel azonos módon tölthetõk.









Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s