Egy szakajtó virág...

2010-09-12

sponsored links

Nagymamámnak ma van a szülinapja, és a névnapja.
Neki készült ez a torta.
Belül kakaós és sima piskóta, illetve karamell és csokikrém. Kívül marcipán. A kosárfonásban segítet Zooj a Nlc-rõl, de végül nem az Õ módszere alapján csináltam, henem sajátkútfõbõl egy teljesen új technikával.
Megmértem, milyen magas a torta ( 6 cm volt készen), és 3 db 2 cm széles, kb 20 cm hosszú csíkot vágtam a marcipánból. Vékony rudacskákat sodortam és 6 cm-esre vágtam õket, majd bedugdostam a csíkok közé, egyszer a középsõ csík alá, egyszer az alsó és felsõ alá. A csík közepénél kezdtem, és haladtam a szélei felé. Mikor kész volt, kicsit lelapítgattam, hogy összetapadjon, és a torta oldalára ügyeskedtem. Még kétszer megismételtem, mikor mindenhol volt kosár, a tetejére 2 db csíkot sodortam, és öszetekertem. A fülei 2 db drót meghajlítva, marcipánnal betekergetve.

Kakaós piskóta:
  • 3 tojás
  • 3 kanál cukor
  • 2 kanál liszt
  • 1 kanál cukrozatlan kakaópor
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá vertem, egyenként belekevertem a sárgákat, majd óvatosan beleforgattam a kakaóval elkevert lisztet. Sütõpapírral bélelt, 24 cm-es kapcsos tortaformában megsütöttem.
Míg a kakaós sült , elkészítettem a fehér piskótát is a fentiek szerint, csak a kakaó helyett is lisztet használtam.

A karamell krémhez :

25 dkg cukrot aranybarnára karamellizáltam, majd felöntöttem 3 dl tejjel.Óvatosan kell beleönteni a tejet, mert nagyon fröcsköl!

Mikor teljesen elolvadt a karamell a tejben, kimértem belõle 3 dl-t, és 1 csg karamell ízû pudingport elkevertem benne 3 dkg cukorral, és sûrûre fõztem. 20 dkg puha vajat 20 dkg porcukorral habosra kevertem, és a kihûlt pudingot is belekevertem.

A csokikrém a szokásos volt, most étcsokis pudinport használtam.

Alulra egy kakaós piskótát tettem, megkentem a karamell krémmel, rá egy fehér piskóta, arra csokikrém, megint fehér piskóta, és karamell krém. A tetejére kakaós piskóta kerül, és az egészet a maradék csokikrémmel kentem be kívülrõl. Hûtõbe tettem 3-4 órára, és utánna díszítettem.

Bevallom, ilyen finom karamell krémet nem ettem még!!

Felvágva sajnos nincs róla kép.

Folytats a blogon ... snocy.blogspot.com/2010/09/egy-szakaj...

sponsored links

Keres?s