Egészben sült báránycomb

2013-10-19

sponsored links

Nemrég írtam a bárányburgerrõl, erre már megint a bárány, elõre is elnézést. Pedig amúgy nem is eszünk sokszor.

Szépen végigvettem mindent a haltól a marhán át a csirkéig egyébként, de valahogy a báránycomb bizonyult most több szempontból is a legjobb választásnak. Nem nagy macera, ha bent van a sütõben nem kell túl sokat foglalkozni vele, viszonylag hamar elkészül, simán elég 5-6 embernek, úgy, hogy még marad is. És persze egészben sütve még nem próbálkoztam vele.

báránycomb_sütve_egyben.jpg

Jamie Olivernek az egyik bárány receptjét néztem ki, rozmaringgal, citrommal, fokhagymával, szóval a klasszikus bárány fûszerezés.

báránycomb_fûszerek.jpg

Sütésre 200 fokot írt, ami végül be is jött, bár a sütési idõt ki kellett tolni kicsit. Most elõször használtam maghõmérõt, ha nagyobb húsokat egészben szeretnénk sütni igen hasznos lehet. Szépen be van rajta jelölve, mit meddig kell sütni, de persze nem kell hozzá túl nagy kutatómunka sem, ha nem lenne a jelölés. A nagy többség 75-80 fokot említ, ha jól átsült báránycombra vágyunk. Én kibékültem volna a rozéval is simán, de mivel nem csak én ettem, ezért végül a kompromisszumos 77,5 fok lett. Ahogy néztem, illetve talán látszik is majd, ez a ?pontjó? kategória, kicsit tovább sütjük talán már kiszáradt volna, ha meg kevesebb ideig, akkor én járok jól, mert tuti rozé lesz. Így viszont nyoma sem volt a rózsaszínnek, viszont olyan puha volt a hús, mint egy jól megsült csülök. Szóval eltaláltuk, nem száradt ki, pont jó lett, ?öröm é bódottá?, jó kis szombat esti vendégváró fogás.

 

Recept, öt-hat fõre

Bárány, mártás
Egy, kb 2-2,5 kg-os báránycomb, megmosva, szárazra törölve,
1 gerezd fokhagyma, felaprítva,
2 rozmaring ág levelei, felaprítva,
1 citrom reszelt héja,
1 csokor petrezselyem szára, felaprítva,
Durvára õrölt fekete bors, kb. fél evõkanálnyi,
Nagy szemû tengeri só, kb. fél evõkanálnyi,
3-4 evõkanálnyi olívaolaj,
1 fej vöröshagyma, meghámozva, negyedekre vágva,
1 nagyobb sárgarépa, nagyobb darabokra vágva,
1 szárzeller, nagyobb darabokra vágva,
1 dl száraz fehérbor,
1,5-2 dl víz,
Púpozott teáskanálnyi liszt

Rozmaringos sült krumpli
Fejenként 2-3 szem kifliburgonya,
3-4 rozmaring ág levelei,
Egy fej fokhagyma, gerezdekre szedve,
Frissen õrölt fekete bors,
Tengeri só,
Olívaolaj

Mentás tejfölös mártogatós
Evõkanálnyi felaprított mentalevél,
Egy csokor petrezselyem levelei, felaprítva,
Teáskanálnyi olívaolaj,
Fél citrom leve,
4 dl tejföl

báránycomb_nyers.jpg

A báránycombról vágjuk le a nagyon zsíros részeket. A felaprított rozmaringot, fokhagymát, reszelt citromhéjat keverjük össze az olívaolajjal, dörzsöljük alaposan a húsba, majd szórjuk meg bõven frissen õrölt fekete borssal, nagy szemû tengeri sóval is.

báránycomb_nyers_fûszerezve.jpg
Egy tepsit kenjünk ki még egy kis olívaolajjal, tegyük bele a feldarabolt hagymát, répát, szárzellert. Tegyük a zöldségekre a báránycombot, öntsünk alá egy deci fehér bort, majd toljuk 200 fokra elõmelegített sütõbe jó másfél órára. (Egészen pontosan 1 óra 40 perc lett nálam, mire a két és fél kilós comb legvastagabb részénél a csont mellett elérte a 77,5 fokot.) Közben locsoljuk meg párszor az összegyûlt szafttal, ha le akarna kapni, öntsünk alá kevés vizet.
Ha kész a comb vegyük ki, csomagoljuk be alufóliával, hagyjuk pihenni 15 percet. A megsült zöldségeket félretehetjük köretnek. A megmaradt szaftot öntsük lábasba, kis lángon forraljuk össze másfél deci vízzel (ha nagyon sós lenne, adhatunk még hozzá vizet).

báránycomb_mártás.jpg

Közben a tepsit is tegyük tûz fölé, öntsünk bele egy nagy kortynyi bort, ez majd feloldja ami még odaragadt esetleg. Öntsük ezt is a szafthoz, keverjük csomómentesre benne a lisztet, sûrítsük be kissé, majd szûrjük le.

Miközben a bárány sül, a krumplit fõzzük meg héjastól sós vízben. Hámozzuk meg, törjük vagy vágjuk kisebb darabokra, tegyük sütõpapírral bélelt tepsire. Szórjuk meg rozmaringlevéllel, sóval, borssal, dobjunk rá 5-6 gerezd fokhagymát (héjastól, kicsit roppantsuk meg elõtte). Locsoljuk meg olívaolajjal, és tegyük forró sütõbe ameddig aranybarnára nem pirul (kb. 15 perc 250 fokon hõlégkeverésen, ameddig a bárány pihen, ez pont megsül).
A mártogatóshoz aprítsuk fel a petrezselyemlevelet, mentát, keverjük össze tejföllel. Csipetnyi sóval, pár csepp olívaolajjal és citromlével ízesítsük.

báránycomb_kész_1.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... fast-food.blog.hu/2013/10/19/egeszben...

sponsored links

Keres?s