Dorka epres csokitortája

2018-07-14

sponsored links

Megint eltelt egy év...nem is olyan kicsi lányom már 11 éves lett! Ezúttal epres csokitortát kért tõlem...nekiálltam agyalni, milyen is legyen, hogyan készítsem el? Mivel az eperszezon már lecsengett, így fagyasztott eperrel voltam kénytelen dolgozni, de mivel úgyis zselésítettem, így az élvezeti értékén ez szerencsére semmit nem változtatott. ? 
A recept adatai egy 16 cm átmérõjû kapcsos tortaformára vonatkoznak.


Hozzávalók:

A piskótához:

2 tojás
4 ek cukor
4 ek holland kakaó
1 mk sütõpor
2 ek olaj

Ebbõl egy piskóta lesz, kettõt sütünk belõle.

A nutellás krémhez:

25 dkg mascarpone
3 ek nutella
2 dl habtejszín

Az eperzseléhez:

20 dkg eper
2 ek fõzõs vanilia puding
3 ek cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)

A csokimázhoz:

10 dkg étcsoki
30 ml olaj

Díszítéshez:

Epres és mogyorós ostyarudak
Epres gumicukor
Dekorgyöngyök

Elkészítése:

A piskótához a tojást felvejük a cukorral,  belecsorgatjuk az olajat, végül óvatosan beleforgatjuk a sütõporral elkevert kakaóport. Sütõpapírral bélet tortaformába öntjük, és 180 fokra elõmelegített sütõben kb 15-20 perc alatt megsütjük. Sütõfüggõ.  A másik piskótát is ugyanígy készítjük el.

Amíg a piskóták sülnek és hûlnek, elkészítjük a zselét. Az epret egy lábosba tesszük, és alacsony lángon elkezdjük fõzni. Ha nem enged elég vizet, tehetünk hozzá kevés vizet. Amikor puha, összeturmixoljuk, majd felfõzzük a pudinggal, belekeverjük a cukrot is, és lehûtjük. Ha folyósabb maradna, mehet bele egy kis zselatin fix.

Elkészítjük a nutellás krémet. A mascarponéba belekeverjük a mogyorókrémet, majd a felvert tejszínhabot. Az idõközben kihûlt piskóta lapokat ketté vágjuk. Az alsó lapra rákenjük a nutellás krém kb 1/3-át, rátesszük a következõ piskóta lapot. Erre fog kerülni az eper zselé, erre a harmadik piskóta, amire a nutellás krém 1/3-a jön, végül erre tesszük az utolsó piskóta lapot.

A megmaradt krémmel körbekenjük a tortát.

A csokit az olajjal megolvasztjuk, és rácsorgatjuk a torta tetejére. Ha megdermedt kicsit, rátûzdeljük dekorációnak az ostyarudakat, rátesszük a gumicukrokat és megszórjuk dekorgyöngyökkel.




Folytats a blogon ... https://hazaiizek.blogspot.com/2018/0...

sponsored links

Keres?s