Diótorta

2017-12-16

sponsored links

Karácsonyi receptötleteket keresgéltünk, úgyhogy anyuval felforgattuk az összes, elõzõ években megjelent receptújságot amit nála találtunk. Mert persze minden évben újítanunk kell egy kicsit. A jól megszokott, családi hagyományok szerint készülõ ételek, sütik mellé néhány új is beépül minden karácsonykor.

Mondanom sem kell, csorgott a nyálunk a végére, annyi szépséget láttunk, viszont nagyon nehéz volt kiválasztani a rengeteg szuper recept közül azt a néhányat amit idén megsütünk, megfõzünk.

Így történt, hogy az egyik torta "véletlenül" már december elején, Mazsi szülinapjára elkészült. :) A képeken látható diótorta eredeti receptje a 2014. decemberi Vidék íze magazinban jelent meg karácsonyi diótorta címmel.


Hozzávalók a tortalaphoz:
- 6 tojás
- 18 dkg porcukor
- 15 dkg darált dió
- 4 dkg zsemlemorzsa
- 2 evõkanál rum

A tojások sárgáját és egynek a fehérjét a porcukorral fehéredésig keverünk. Hozzáadjuk a darált diót, a zsemlemorzsát és a rumot és jól eldolgozzuk. Végül óvatosan beleforgatjuk az 5 tojás fehérjébõl vert kemény habot is.

Egy 23-24 cm-es tortaformát kivajazunk-lisztezünk, vagy sütõpapírral kibélelünk. Beleöntjük a masszát és 180 fokra elõmelegített sütõben körülbelül fél óra alatt készre sütjük. Tûpróbával ellenõrizzük! Amikor a diós tészta kihûlt, három lapba vágjuk.


Hozzávalók a krémhez:
- 1 liter forró tej
- 30 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg margarin / vaj

A darált diót egy tálba tesszük és a forró tejet ráöntjük. Ha kihûlt, belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot és az elõzõleg habosra kevert vajat is.

Az elsõ tortalapot egy tálra rendezzük, megkenjük krémmel, rátesszük a másodikat, ezt is bevonjuk krémmel. Végül a harmadik lappal befedjük az egészet és a torta oldalára és tetejére is krémet simítunk.

Ízlés szerint díszíthetjük további darált dióval, fél diószemekkel, tejszínhabbal, apró cukorkákkal...


Szóval így lett ez az extrán diós torta karácsonyiból szülinapi. És elárulom, hogy nem csak szép és egyszerûen elkészíthetõ, hanem nagyon finom is!

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2017/12/diotor...

sponsored links

Keres?s