Diós gurábli

2017-12-03

sponsored links















Ma van advent (eljövetel) elsõ vasárnapja, kezdetét veszi a karácsonyi idõszakra történõ lelki felkészülés 4 vasárnapon át tartó idõszaka. Ma kell meggyújtani az elsõ gyertyát az adventi koszorún, mely a keresztényeknél 4 lila és 1 rózsaszín gyertyából áll. A lila szín a bûnbánást és a megtérést, míg a rózsaszín az örvendezést jelképezi, melyet a harmadik (öröm)vasárnapon kell meggyújtani. Minden gyertya szimbolikus jelentéssel bír: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet. Manapság már nem ragaszkodunk a hagyományos színekhez és formákhoz sem, inkább ahhoz, amit maga a koszorú jelképez. Amikor a 4. vasárnapon mind a négy gyertyánk lángja egyszerre ragyog, elérkezett a karácsony és boldogan ünnepelhetjük a kis Jézus születését.

Rátérve a mai sütire: egy egyszerû, de ízletes, karácsonyra jellemzõ édességgel szerettem volna megtölteni a süteményes dobozomat advent elsõ vasárnapjára, ehhez egy régi kis füzetben találtam rá a receptre. Sváb eredetû, linzerszerû édes teasüteményként volt feltüntetve. Már javában az elkészítés közepénél jártam, mikor hirtelen olyan ismerõs lett valahonnan. Csak amikor már kisültek a sütik, akkor jöttem rá, hogy ez bizony ici-pici eltérésekkel a preckedli receptje, amit gyakran ettem gyerekkoromban. Egy kicsit sem bántuk, hogy elkészült, mert nagyon finom lett, olyannyira, hogy mára már az egyik dobozzal el is fogyott, még langymelegében. A másik doboznak talán lesz esélye megérni a karácsonyt, mert ez a süti állásában még finomabbá is tud válni. Kiadós, ízletes, a leírt mennyiségbõl nálam 4 gáztepsinyi süti lett.     

Diós gurábli

Hozzávalók:

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg puha zsír
  • 10 dkg puha vaj vagy margarin
  • 2-3 ek tejföl
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 cs sütõpor

tetejére:

  • 15 dkg durvára vágott dió
  • 10 dkg cukor - vagy ízlés szerint 
  • 1 tojásfehérje

Elkészítése:
  1. A lisztbe beletesszük a sütõport, csipet sót és összedolgozzuk a zsiradékkal.
  2. A többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.
  3. Folpackba csomagolva 1 óra hosszára a hûtõbe tesszük.
  4. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, - sütéskor a sütõpor miatt megdagadnak - majd különbözõ (karácsonyi) formákkal kiszaggatjuk.
  5. A tojásfehérjét enyhén felverjük, megkenjük a tésztát, tetejét megszórjuk a cukros dióval.
  6. Sütõpapíros tepsibe rakjuk a sütiket.
  7. Elõmelegített 180°C-os sütõben kb 12-15 perc alatt (sütõfüggõ!) addig sütjük, míg éppen csak színesedni kezd a tészta széle.
  8. Néhány percig a tepsiben hagyjuk, mert még törékeny a tészta, majd rácsra téve teljesen kihûtjük.
  9. Fém dobozba tárolva hetekig eláll.







Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/12/dio...

sponsored links

Keres?s