Diós csokoládétorta.

2017-10-13

sponsored links




Szép lassan lepotyog a diófákról az összes dió, melyet gondolom már mindenki begyûjtött, és csakis a diótörés van hátra. Mivel már van utánpótlás, így ha tavalyról maradt még dióbél, a hétvégére süthetünk egy tortát melynek a tésztájába is keverhetünk. Mivel mi a krémes tortáknak nem tudunk ellenállni, így bizony sokszor sütök hétvégére. Ez a torta is a kedvenceink közé tartozik, már többször megsütöttem. A tésztába a darált dió és a csokoládé mellett, csakis minimális liszt került. A krémbõl a rumot sem sajnáltam ki, majd a megtöltött torta tetejére tejszínes csokoládét csorgattam. Érdemes tálalás elõtt egy nappal megsütni, majd hideg helyen, vagy a hûtõben tárolni, hogy a krém és a csokoládé teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. A recept megjelent a "Küldd el A RECEPTED" receptújságban is.





Tészta hozzávalói 3 db 22 cm-es tortaformához:

15 dkg darált dió
18 dkg porcukor
3 cs vaníliás cukor
18 dkg étcsokoládé
7,5 dkg liszt
 6 db tojás (nagy)


Én külön-külön kevertem ki a három tésztát, majd sütöttem meg a lapokat. Így szép egyforma lett a tészta, és nem kellett attól tartanom, hogy vastag lesz, és nem sül majd át rendesen. 

Elõször gõzfürdõ fölött olvasszunk fel 6 dkg étcsokoládét, majd hagyjuk visszahûlni mielõtt a cukros-tojáshoz csorgatnánk.

Tegyünk a keverõtálba 6 dkg porcukrot, 1 cs vaníliás cukrot, 2 egész tojást, majd keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a visszahûtött, olvasztott csokoládét, és keverjük tovább 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze a masszát.

Egy 22 cm-es tortaformát béleljünk ki sütõpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 20-25 percig, tûpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen. 

A másik két tésztalapot is hasonlóképpen keverjük, majd süssük meg.

Tipp:
Természetesen egyszerre is kikeverhetjük a tésztát, majd  egy 26 cm-es tortaformában süssük meg. A megsült tésztát hagyjuk teljesen kihûlni, majd vágjuk fel három egyforma tortalappá.





Csokoládékrém hozzávalói:

25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 ek holland kakaó (púpozott)
3 ek rum
3 db tojássárga (nagy)


A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele egy keverõtálba, majd adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, és keverjük habosra.

Ezután egyesével keverjük hozzá a tojássárgákat, majd a rumot is.

Végül adjuk hozzá a kakaót, majd keverjük simára a krémet. Ezután 2-3 evõkanálnyit tegyünk félre, majd a maradék krémmel töltsük meg a lapokat.

Az egyik tésztalapot helyezzük tálcára, majd egyenletesen kenjük meg a krém felével. 

Ezután helyezzük rá a második tésztalapot, tenyérrel egy kicsit nyomjuk le, majd kenjük rá a maradék krémet.

Végül helyezzük rá a harmadik tésztalapot, tenyérrel kicsit nyomjuk le, majd vékonyan kenjük le a félretett krémmel. 

Ezután tegyük be a tortát a hûtõbe (v. hideg helyre) hogy a krém kellõen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.




Csokoládé ganache hozzávalói:

10 dkg étcsokoládé
1 dl habtejszín
1 tk vaj


Egy tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá a tejszínt és a vajat, majd gõzfürdõ fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel.

Ezután vegyük le a gõzrõl, majd kevergetve hûtsük ki.

Vegyük ki a tortát a hûtõbõl, majd csorgassuk rá a visszahûtött csokoládékrémet.

Ezután tegyük vissza a hûtõbe, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen a tetején.

Tálalás elõtt vegyük ki a hûtõbõl a tortát, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/10/d...

sponsored links

Keres?s