Darált húsos pirított rizs grillezett gombával

2018-06-28

sponsored links

Hónapokkal ezelõtt készítettem ezt az ételt, utána teljesen megfeledkeztem róla, csak a héten találtam meg a fotókat a telefonomon. Pedig finom volt, tényleg! Mindenkinek ízlett, aki kóstolta, márpedig jó sokan ettünk belõle, mert hatalmas adag lett, 6 fõre biztosan elég.

A receptet ismét Mautner Zsófi és Széll Tamás könyvébõl lestem, és a szánk íze szerint alakítottam.


Hozzávalók a grillezett gombához:
- 50 dkg csiperkegomba
- só
- bors
- szójaszósz
- olaj

A gombákat megtisztítjuk, méretüktõl függõen félbe- vagy négyfelé vágjuk. Sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ecsettel átkenjük olaj és szójaszósz keverékével majd sózzuk-borsozzuk. 190 fokra elõmelegített sütõben, grill fokozaton aranybarnára sütjük kb. 5-7 perc alatt.

Hozzávalók a pirított rizshez:
- 50 dkg darált sertéshús
- 3 dl rizs
- 1 nagyobb póréhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- olívaolaj
- ízlés szerint kevés chiliolaj vagy fûszeres-chilis olaj
- kb. fél dl szójaszósz
- 4 tojás
+ tálaláshoz pirított hagyma

A rizst csipetnyi sóval kétszeres mennyiségû vízben megfõzzük. Kihûtjük.

Wokban vagy nagyobb serpenyõben olívaolajat (és ízlés szerint kevés chiliolajat, fûszeres-chilis olajat) felhevítünk. Kevergetve megpirítjuk benne a darált húst. Sóval, borssal ízesítjük, 2 gerezd zúzott fokhagymát teszünk rá és meglocsoljuk kevés szójaszósszal. Amint elkészült, átöntjük egy másik edénybe a húst és félretesszük.

A wokba beletesszük a rizst. Erõs lángon megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát (zöldjével együtt), a maradék 2 gerezd zúzott fokhagymát és a szójaszószt. Néhány percig kevergetve tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst is.

A tojásokat felverjük és a forró rizsre öntjük. Folyamatosan kevergetve rásütjük.


Tálaláskor a grillezett gombát és pirított hagymát kínálhatunk hozzá. Én készen vettem a pirított hagymát, most már egyre több helyen lehet kapni. Szoktam itthon tartani belõle, mert akár házi hot doghoz is jól jön mindig. 

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2018/06/daralt...

sponsored links

Keres?s