CÉKLA SAVANYÚ
sponsored links
A héten a férjem hazaállított másfél kg céklával. Õ nagyon szereti /szeretné/ savanyúságnak.
Eddig nem készítettem sohasem, de most ezt is kipróbáltam.
A Femina.hu oldalán rögtön rátaláltam erre a receptre.
1,5 kg cékla
1 liter víz
1 ek. só
2 ek. kristálycukor
1 tk. egész kömény
0,25 dl 20%-os ecet
A céklát feltettem fõzni. Egy óra elteltével a kést beleszúrtam, így néztem meg, hogy megfõtt-e. De még nem volt elég puha, ezért még egy fél órát hagytam a tûzön.
Amíg fõtt addig elkészítettem a savanyúság levet.
A vizet felforraltam és beletettem a többi hozzávalót. Levettem a gáztûzhelyrõl, fedõt tettem rá és hagytam kihûlni.
Amikor a cékla megfõtt leöntöttem róla a forró vizet és engedtem rá hideg vizet. Azt írták, hogy így könnyebben meg lehet majd hántani. Hagytam fél órát benne hûlni és akkor a férjem meghántotta.
Felszeleteltem, üvegekbe /2 db 8dl-es + egy kis tálka/ raktam és ráöntöttem a levet.
Azt hittem, hogy több baj lesz vele, de hamar készen lett és finom lett!!
Facebook oldalamhoz itt csatlakozhattok.
Tegnap megérkezett az igazi tél.
Közel két napig megállás nélkül esett a hó. Nagyon szép lett a táj, ezért meg is örökítettem hiszen ilyen nincs minden évben.
Délutánra már nagyon csepegett az eresz ami annak a jele, hogy nem sokáig marad meg ez a szép fehér hó!
Piroska