Cukkinis, szalonnás, kápiás gemelli

2010-09-15

sponsored links

Akkor szoktam ilyen tésztát csinálni, amikor egészen zsenge cukkinit találok, mint például most. Ezek a darabok alig voltak vastagabbak egy szál virslinél, vettem is vagy tizenötöt belõlük. Ha nagyobb a cukkini, akkor is elkészíthetõ az étel, csak elõtte hosszában felezzük meg a zöldségeket, és úgy vágjuk fel átlósan apróbb darabokra. Figyeljünk, hogy ne legyen keserû a héja, ha annak ítéljük, spárgahámozóval tisztítsuk meg.

 
 
? négy vékony szelet bacon
két marék felaprított cukkini
egy fél kápia paprika apróra kockázva
két gerezd fokhagyma
 
300 gramm durumlisztbõl készült tészta (ez éppen gemelli volt)
30 gramm vaj
1 deciliter fõzõtejszín, esetleg helyette mascarpone sajt
 
egy kevés olívaolaj
tengeri só, bors
parmezánforgács
igény szerint frissen õrölt csili
 
A felcsíkozott szalonnákat egy kevés olajjal meglocsolva egy nagy serpenyõben, esetleg wokban megpirítjuk. Rádobjuk az apróra kockázott kápiát és a fél centiméteresre szeletelt cukkinit, sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos forgatás, rázogatás közben a zöldségeket is megpirítjuk. A végén belekeverjük a felaprított fokhagymát is.
Közben feltesszük a tésztát sós, lobogó vízbe, és az elõírás szerint megfõzzük. Egy kis lábosban összeforraljuk a vajat és a fõzõtejszínt. A kész tésztát leszûrjük és hozzákeverjük a vajas tejszínt, ha sûrû, akkor a fõzõlével lazítjuk. (Egy bögrényi fõzõlevet mindig tegyünk félre, mert jól jön ilyenkor, de a maradék tészta késõbbi felmelegítésénél sem árt, ha kéznél van egy-két kanálnyi.)
Tálalásnál a tésztát tegyük alulra, kanalazzuk rá a pirított cukkinit, locsoljuk meg egy kis olíva olajjal és díszítsük parmezánforgácsokkal. Igény szerint sózzuk, vagy õröljünk rá csilipaprikát.
 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... timoandjulien.blog.hu/2010/09/15/cukk...

sponsored links

Keres?s