Csupa csoki csokoládétorta

2017-06-20

sponsored links

Ezt a tortát még április elején készítettem, vendégségbe vittük egy születésnapra. Akkora sikere lett, hogy egy héttel késõbb, húsvétra újra meg kellett sütnöm, ezúttal magunknak. 
Jól behûtve forró nyári napokon is kiváló édesség. Elég tömény, ezért vékony szeletekben adtam a tányérokra.
Apropó, szelet: az ünnepi forgatag miatt egyik alkalommal sem sikerült szeletfotót készítenem, a kész-egész tortákról is csak 1-2 gyorsat. A lényeg azért látszik: kiadós, nagyon csokis. És a köz véleménye szerint finom. :)




Hozzávalók:

A tésztához:
8 db tojás
7 dkg nyírfacukor (xilit)
1 teáskanál sütõpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
17 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
10 dkg cukrozatlan, holland kakaópor

Vaj, liszt a tortaforma kikenéséhez.

A bevonathoz:
15 dkg tejcsokoládé
3 evõkanál tejszín
15 dkg vaj 
1 evõkanál nyírfa porcukor (PorXukor)

A krémhez:
2 dl tejszín
40 dkg magas (80%) kakaótartalmú étcsokoládé
50 dkg mascarpone

A torta oldalára kakaópor, kekszmorzsa, tortadara - ami tetszik, a tetejére étcsokoládé forgácsok.

A sütõt 175 fokra elõmelegítem, egy 26 cm átmérõjû tortaformát kivajazok, kilisztezek (teljes kiõrlésû tönköllyel).
A tojások sárgáját a xilittel gõz fölött kikeverem, majd leveszem a gõzrõl.
A tojásfehérjéket kemény habbá verem, és óvatosan a tojásos masszához forgatom. Ebbe keverem bele a kakaós-sütõporos-szódabikarbónás tönkölylisztet.
A tortaformába kanalazom a tésztát, és 175 fokon, 35 perc alatt megsütöm.

Amíg a torta sül, elkészítem a bevonatot és a krémet. 
A bevonat alapanyagait gõz fölött összeolvasztom, aztán félreteszem, és teljesen kihûtöm.
A krémhez gõz felett megolvasztom az étcsokoládét, és azonnal a mascarponéba forgatom. Habbá verem a tejszínt, és széles fakanállal a csokis masszába dolgozom, óvatos mozdulatokkal. 

A megsült és kihûlt tortát három lapra vágom, és az étcsokoládés-mascarponés krémmel megtöltöm. A bevonat krémjét robotgéppel kihabosítom, és bevonom vele a tortát.



A torta oldalát kakaóporral, kekszmorzsával, tortadarával - épp amihez kedvem támad - díszítem, a tetejére pedig étcsokoládé forgácsokat készítek: burgonyahámozóval vékony csíkokat vágok táblás csokiból. A bevonatból ezúttal 3-4 evõkanállal félretettem, és habzsákból mintát nyomtam körben a torta tetejére-szélére.

A tortát behûtöm tálalásig. A fagyasztást is bírja, akár két hétig tartható mélyhûtõben, ez esetben dekoráció nélkül fagyasszuk, s amikor fogyasztanánk, szobahõmérsékleten hagyjuk felengedni, s utána kerüljön az oldalára és a tetejére a dísz.

A másodjára, húsvétkor sütött torta ilyen lett:



Folytats a blogon ... rubinkonyhaja.blogspot.com/2017/06/cs...

sponsored links

Keres?s