Csokoládés banánkenyér (tej, tojás, cukor nélkül)
sponsored links
Tej, tojás, finomított cukor nélkül, de mutatom azt is, hogyan lehet gluténmentes.
A családomban szerencsére nem kell korlátozni, nélkülözni
a tej, tojás, cukor, glutén fogyasztását, de ez nem jelenti azt, hogy nem is lehet.
Finom ?, a datolyától pont annyira édes, hogy érvényesül az intenzív csokoládé íz.
Persze az édességét lehet fokozni:
tegyünk pár datolyával többet, esetleg 1 ek mézet csurgassunk hozzá.
Gluténmentessé pedig úgy tehetjük, hogy a tönkölylisztet lecseréljük pl. mandulalisztre.
Egy az egyben.
Csokoládés banánkenyér
(6 x 9 x 22 cm forma)
Hozzávalók
3 db tojás
3 db érett (pöttyös) banán
40 g étcsokoládé (72%) apróra vágva
1,5 ek kakaópor (holland)
csipetnyi só
150 g tönkölybúzaliszt (finom)
1,5 tk sütõpor (dm/alnatura)
1 nagy marék felezett dió
7 db (vagy több) magozott datolya (5-6 darabra vágva)
- Melegítsük elõ a sütõt 180 fok (165 légkeverés),
készítsük elõ a sütõformát, ha szükséges terítsünk bele sütõpapírt.
- A tojásokat és a banánokat habosra turmixoltam a botmixerrel.
- A lisztet, kakaóport, sütõport, sót szárazon összekevertem,
majd beleforgattam a banános tojásba.
- Végül beleforgattam a darabolt csokoládét, datolyát és diót.
- Sütõformába öntöttem és megsütöttem ?
Tûpróbáig süssük, most 35 perc. Lehet több vagy kevesebb.
Tûpróba
A sülõ sütemény legmagasabb részébe szúrunk egy vékony kötõtût, pálcikát,
majd kihúzzuk belõle. Ha tiszta marad, akkor megsült/kész, ha ragacsos, akkor süssük tovább.
Ha a teteje nagyon "pirulna", akkor takarjuk le egy alufólia darabbal,
vagy csúsztassuk fölé egy tepsit.
*
Banánfánk nincsen, de citrom igen ?