Csokis-vaníliakrémes kockák

2011-05-01

sponsored links




Ez a sütemény a Csokis-vaníliakrémes csokoládétorta alapján készült, csupán a tészta mennyisége lett módosítva.

Tészta:

16 dkg puha vaj/ margarin
40 dkg cukor
4 tojás
1.6 dl tej
21 dkg liszt
8 dkg kakaó
1 kiskanál sütõpor
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1 csipetnyi só

Fehér krém:

1 púpozott evõkanál zselatin (1 kis zacskó 9 g) + 5 evõkanál víz
2.4 dl tej
1 rúd vanília
4 tojás sárgája
8 dkg cukor
1 kávéskanál vanília aroma
3 dl habtejszín
1 csomag Bourbon vaníliás cukor (10 gr) / vagy 1 rúd vanília
2 csomag (10 gr) habfixáló - ha szükséges

Csokis krém:

1 púpozott evõkanál zselatin+ 5 evõkanál víz
2 tojás sárgája
9 dkg cukor
2.5 dl tej
20 dkg fõzõcsokoládé
3 dl édes habtejszín
2 csomag habfixáló (ha szükséges)

Tetejére: csokoládé a díszítéshez
Lapok locsolásához: befõttlé (pl.meggy)

Elkészítés:

A tésztához elkeverjük el a lisztet, a sót, a kakaót, a sütõport és a szódabikarbónát.
A vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ezután kerül bele a lisztkeverék és a tej felváltva.
Egy szögletes forma alját (nálam 24 x 37 cm, magas falú) kibéleljük sütõpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és elõmelegített 180 °C ? os sütõben sütjük ki 30-35 perc alatt.
Tûpróbával ellenõrizhetjük a sütés vége felé, mennyire sült át.

Kivesszük, hagyjuk a formában állni kb. 15 percet, meglazítjuk óvatosan késsel az oldalánál, majd kiborítjuk a tésztát lisztezett felületre.
Vízszintesen elvágjuk a tortalapot 2 lapra.
A süteményt a formában fogjuk megtölteni.

A fehér krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe 10 percre.
A tejet felforraljuk a felhasított vaníliarúddal, 10 percig fõzzük, majd leszûrjük.
Ha vaníliás cukrot használunk, elég csak felforralni.
A tojások sárgáit kikeverjük a cukorral robotgéppel, nagyon lassan felöntjük folytonos kevergetés mellett a forró tejjel, és kis lángon (vagy gõz fölött) addig fõzzük állandó kavarással, míg kissé besûrûsödik. Kb. 15 perc.

Közben a beáztatott zselatint alacsony hõmérsékleten áttetszõre feloldjuk, fokozatosan hozzáadjuk a tojásos krémhez, ízesítjük a vanília aromával, és hagyjuk hûlni. Hideg vízbe állítva gyorsabban hûl.
A kihûlt tojásos krémet habverõvel felverjük.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a tojásos krémmel óvatosan összeforgatjuk.

A formába tesszük az egyik lapot, meglocsoljuk befõttlével (ízlés szerint bármivel,ami otthon található), rásimítjuk a kész krémet. Ráillesztjük a másik lapot, amit szintén meglocsolunk, majd betesszük a hûtõbe.

A csokis krémhez a csokoládét felaprítjuk.
A zselatint ismét beáztatjuk a vízbe 10 percre.
A tejet felforraljuk. A tojások sárgáit a cukorral kikeverjük robotgéppel, a forró tejjel lassan felöntjük, miközben állandóan keverjük.
Lassú tûzön fõzzük 10-15 percig, hogy kissé besûrûsödjön, a forráspontot ne érje el!

Közben a beáztatott zselatint alacsony hõmérsékleten áttetszõre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez, amit közben levettünk a tûzrõl.
Belekeverjük az aprított csokoládét, addig keverjük, míg a csokival teljesen elegyedik, majd hagyjuk kihûlni.

A kihûlt csokis krémet habverõvel felverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a csokis krémmel óvatosan összeforgatjuk.

A krémet a tortalap tetejére simítjuk, és hideg helyre tesszük legkevesebb 5-6 órára, de legjobb, ha hagyjuk összeérni az ízeket másnapig.
Tetejét csokiforgáccsal megszórjuk.
Hosszú pengéjû éles késsel vágjuk fel, ne húzzuk a kést, inkább csak nyomjuk rá határozott mozdulattal.

Folytats a blogon ... nassolo.blogspot.com/2011/04/csokis-v...

sponsored links

Keres?s