Csokis alagút

2010-09-21

sponsored links

 

 

Régi blog 30.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezzel a sütivel már vagy másfél éve szemezek, de teljesen máshogy képzeltem el. Egészen a csoki felolvasztásának mozzanatáig nem fedeztem fel, hogy liszt nem is kell a tésztába, aminek hatására kicsit megijedtem, hogy mi lesz így ebbõl. Nincsenek jó emlékeim a sok tojással és nagy mennyiségû cukorral készülõ csodákról (egyszer készült egy cseresznyés lepény, aminek rántotta íze lett, najó ott tej is volt a sok tojás mellett, de a lényeg, hogy rettenetes volt). Ha már elkezdtem, nem akartam megfutamodni, ráadásul a kiskönyvben annyira guszta volt a kép, hogy bíztam a végeredményben. Megsült a tészta és még mindig nem tudtam elképzelni, hogy ebbõl mi lesz. Követtem az utasításokat és már úgy voltam vele, hogy megy a kukába, de amikor a nedves konyharuhát levettem a tésztáról, egészen normálisnak tûnt, úgyhogy befejeztem. A hûtõben pihent fél napot, rá se mertem nézni, tekercsre ugyanis nagyon nem hasonlít, alagútnak már inkább elmegy. Végülis gyûjtöttem egy kis bátorságot, megkóstoltam és pozitívan csalódtam. Kellemes, hideg, édes, krémes süti. Nem mutat vmi jól, de az megnyugtat, h a kiskönyvben is olyan kép volt, amin szét van repedve a rúd, csak nekik jobb a beállítás.


Hozzávalók:

  • 15 dkg étcsoki
  • 3 ek víz
  • 17 dkg cukor
  • 5 tojás
  • 2 dkg mazsola apróra vágva
  • 3 dl tejszín
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só

Sütõpapírral kibélelünk egy 30x20 cm-es sütõformát. A sütõt elõmelegítjük 180 fokra. A csokit a vízzel gõz felett megolvasztjuk és kissé hûlni hagyjuk. A tojások sárgáját és a cukrot fehéredésig keverjük, majd belekeverük a csokit és a mazsolát is. A fehérjét megsózzuk és kemény habbá verjük. Elõször az 1/4-ét, majd apránként a többit is a csokoládékrémhez vegyítjük. A tésztát a formába öntjük és kb. 25 percig sütjük. (Tûpróba!) Kis ideig hûlni hagyjuk, majd sütõpapírral és nedves konyharuhával letakarva teljesen kihûtjük. Levesszük róla a konyharuhát és az átázott sütõpapírt, majd ráborítjuk egy tiszta darab sütõpapírra. Az aljáról eltávolítjuk a sütõpapírt, amin ugye sült. A tejszínt felverjük a 2 ek cukorral és ezzel kenjük meg a tésztát. Óvatosan feltekerjük a papír segítségével. Fóliát csavarunk köré, megemelni viszont nem tudjuk, mert szétesik, ezért csak köré nyomkodjuk inkább, megadva a végsõ formát. Hûtõben jó alaposan kihûtjük, majd porcukrozva tálaljuk.

 

A recept Emma Patmore: A legjobb receptek - Sütemények címû kiskönyvébõl származik.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... koalac.blog.hu/2010/09/21/csokis_alagut

sponsored links

Keres?s