Csirke piláf

2010-09-24

sponsored links

A 80-as évek elején volt egy vicc Pesten:

-Szerinted hogy fog kezdõdni egy önéletrajz 2000 - ben?
- ?
-Én már kora gyermekkoromban nagyon szerettem a rizst.....

Azóta 2000 már elmúlt, és bár szinte minden árú, amit kapni lehet Kínában készül, a kínaiak nem szállták meg Magyarországot, az iskolában sem kötelezõ a kínai nyelv, de én valóban nagyon szeretem a rizst. Sajnos a rizs glikémiás indexe nagyon magas, így csak ritkán engedem meg magamnak azt a kilengést, hogy egy kevés rizst egyek. 
Pár hónapja Nigella egyik mûsorában láttam ezt a csirkés, sáfrányos piláfot, azóta nem múlt el hét anélkül, hogy ne gondoltam volna rá, hogy meg kéne fõzni. Tegnap aztán meg is fõztem, és pont olyan finom lett, mint ahogy elképzeltem.

Hozzávalók:
- 250g csirkemell,
- 1/2 pohár görög joghurt 
- 1/4 citrom leve
- ? teáskanál õrölt fahéj
- 1 teáskanál teáskanál sáfrány
- 1/2 liter csirke alaplé
-  vaj
- 2-3 evõkanál olivaolaj
- 250 g basmati rizs
- 3 kardamommag
- 1/2  citrom leve és reszelt héja
- 25 g kesudió
- 25 g szeletelt mandula
- 25 g fenyõmag (nem kínai)
- 10 g tökmag
-  petrezselyem

A joghurtot elkevertem a fahéjjal és egy 1/4 citrom levével, beleforgattam a kis kockára vágott csirkemellet, és egy jól lezárt dobozban pár órára a hûtõbe tettem.
1/2 liter csirke alaplében elkevertem a sáfrányt, és felforraltam. Egy lábosban felmelegítettem az olajat és a vajat, és üvegesre pároltam benne a rizst, felöntöttem az alaplével, belereszeltem a citromhéjat, hozzáadtam a citromlevet és a kardamommagot, majd addig fõztem, amíg a rizs megitta az összes levet, és megpuhult. 
A magokat a tökmag kivételével száraz serpenyõben megpirítottam. 
A csirkemellet kivettem a páclébõl, kevés olivaolajon pirosra sütöttem. Egy tálban összekevertem a magokat, a rizst és a csirkemellet. A tetejét megszórtam apróra vágott petrezselyemmel és a tökmaggal. Nigella pisztáciát szórt a tetejére, de én azt nem kaptam.

Folytats a blogon ... cukroskata.blogspot.com/2010/09/csirk...

sponsored links

Keres?s