Csalamádé kis dinnyével

2017-08-15

sponsored links


Ahelyett, hogy hálát adnék Istennek, amiért a kert ontja a zöldséget, gyümölcsöt, azon kesergek, hogy már megint befõzni kell. Múlt hét kedden négy félét raktam el. Zöldbabot, szilvabefõttet, csalamádét és paradicsomlét. 
A csalamádé magától alakult. Nem is igen terveztem. Volt még egy csomó nagy méretû uborka, összegyûlt jó adag zöldpaprika. Zöld paradicsom bõven volt a kertben, hagyma is. Káposztát és kis dinnyét kellett venni. Megkértem a férjemet, hogy hozzon fél kg dinnyét, de rosszul értette, és másfelet hozott. Elõször nem tudtam, hogy mit kezdjek ennyivel, de aztán úgy döntöttem, hogy kétszer annyit készítek, mint terveztem. Már tettem el idén csalamádét, de abban nem volt kis dinnye. Azokat a képeket a régi receptemhez tettem fel, lecserélve az eredeti fotókat. A mostaninál kicsit felbillentek az arányok, kevesebb a káposzta, a paradicsom, több a dinnye, de így is nagyon finom volt. Mivel kiváló Lux robotgépem van, a szeleteléssel nem kell nagy erõt kifejteni. Hamar kész az egész. 

Az eredeti recept hozzávalói:
1.5 kg káposzta
1.5 kg paprika
1.5 kg uborka (nem kígyó)
1.5 kg zöld paradicsom
6 nagy fej hagyma
40 dkg cukor
10 dkg só
1 evõkanál tartósító
3 dl 20 %-os ecet
1 dkg borkén
A hozzávalókat legyaluljuk,(az uborkát és a dinnyét nem hámozzuk), egy nagy tálban összekeverjük 40 dkg cukorral, 10 dkg sóval, egy evõkanál tartósítószerrel, és 1 dkg borkénnel, hogy ne barnuljon be. Hozzáöntünk 3 dl 20%-os ecetet is. Egy napig állni hagyjuk, néha megkeverjük, majd másnap üvegekbe szedjük, és betesszük a kamrába. Még tavasszal is jó.
Én nem nagyon szeretem a paradicsomot és a dinnyét sem benne, ezért növelni szoktam a 6 kg-n belül az uborka és káposzta arányát, de ez ízlés dolga.

Folytats a blogon ... korsocska.blogspot.com/2017/08/csalam...

sponsored links

Keres?s