Colomba di Pasqua - a híres, olasz húsvéti galamb formájú kalács

2014-04-19

sponsored links


Az olaszok híresek az ünnepek szeretetérõl, azok megünneplésérõl, ahol a nõk legtöbb esetben süteményt is készítenek. Van, hogy akár majdnem egy napig is. Ilyen ez a recept is, ami a panettone egy továbbgondolt változata, s mindig megtalálható a húsvéti asztalon. S hogy miért galamb - colomba magyarul galamb, s a sütemény formája is galamb alakú - Ez az olaszok vallásosságára vezethetõ vissza. A galamb a szent családot ábrázolja, ami már egyúttal készülõdés a pünkösdi idõszakra.
Legendája természetesen ennek a süteménynek is van, nem is egy. Viszont minden változat Lombardiához köthetõ, így feltételezhetõ, a sütemény valóban ebbõl a tartományból származik.
Az egyik elképzelés szerint, a VI. században Alboin, lombard király a béke jeléül a megszálló frankoknak egy édes, galamb alakú kenyeret kínált fel. A másik legenda is egy királyi családhoz kötõdik, de ebben a királynõ az érintett. 612-ben, húsvéti böjt idején Theodolinda Lombardiába érkezett, ahol Szent Columbanus fogadta. Felkérte a szerzetest egy ebéd elkészítésére, ahol a szerzetes mindenféle földi jót a királynõ lába elé helyezett, többek között ezt az édes süteményt is. De mivel böjt volt, a királynõ ...

Folytats a blogon ... rozmaringescsokolade.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s