Citromos, hegyi kakukkfüves, fenyõtinórus, borsos tokány hajdinával

2017-10-09

sponsored links

Nyár végétõl egészen októberig virágzik a hegyi kakukkfû a réteken, és ha szerencsénk van, õsszel összetalálkozik a fekete- és erdei fenyvesekben gyakran tömegesen megjelenõ szemcsésnyelû fenyõtinóruval. A fenyõtinóru fiatal példányai teljes egészében használhatók pl. egy borsos tokányban.

Citromos kakukkfüves, fenyõtinórus borsos tokány hajdinával

Hozzávalók, elkészítés: 
- 20 dkg sertéscomb csíkokra vágva
- 10-15 dkg fiatal fenyõtinóru, szeletelve 
- 1 csapott kanál mangalica zsír 
- vékony szelet kolozsvári szalonna kockázva
- 2-3 kanál magasabb zsírtartalmú tejföl
- fûszerek: só, citromos bors, késhegynyi kurkuma, 4-5 ágacska citromos kakukkfû (egyben), pici reszelt citromhéj, 2 nagyobb gerezd fokhagyma, 2-3 szál petrezselyemzöld apróra vágva

A gomba elõkészítése: A ragadó kalapbõrû fenyõtinórukat megmosni nem szabad (szerintem sokat ront a víz az állagukon), helyette tisztán kell gyûjteni (földes tönk nélkül, kalapbõrt letisztítva), és szeletelés elõtt fontos a nyálkás kalapbõrt lehúzni (ehhez ajánlott a gumikesztyû, mert barnára feketére festi a kezet a kalapbõr). Ha idõsebb a gomba, akkor a termõréteget is le kell venni, mert nyálkásítja az ételt).

Elkészítés: A kolozsvári szalonnát a kanál zsíron pirítottam, majd hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, mikor az illatosra sült, hozzáadtam a csíkozott húst, azt fehéredésig pirítottam. Ezután a húst sóval, citromos borssal és a kakukkfû ágakkal, pici kurkumával fûszereztem, majd felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte, és fedõ alatt szinte puhára pároltam, ha szükséges a vizet lehet pótolni, és a hús a végén kicsit le is pirulhat. Ezután hozzáadtam a gombát és az apróra vágott petrezselymet, azzal készre pároltam (a gomba már nem bõ lében fõ, inkább csak a zsiradékon, keverés mellett párolódik). Amikor elkészült, hõkiegyenlítéssel a tokány levébõl kivéve kikevertem a tejfölt, és behabartam az ételt; újramelegítettem, de a tejföllel már nem forraltam. Keményítõt, lisztet nem tettem a habarásba, így is elég sûrû lett (több tejföl hozzáadása esetén keményítõvel szoktam sûríteni). A legvégén fûszereztem egészen pici reszelt citromhéjjal, és beállítottam az ízeket (só, bors, citromos íz). A kakukkfû ágakat tálalás elõtt kivettem. Sós, babérleveles, borsos vízben fõtt hajdinával tálaltam.     

Vadon gyûjtött összetevõk az ételben:
szemcsésnyelû fenyõtinóru (Suillus granulatus)
hegyi kakukkfû (Thymus pulegioides)


hegyi kakukkfû (Thymus pulegioides)
citromos illatú késõi virágzású vad kakukkfû
Szemcsésnyelû fenyõtinóru (Suillus granulatus)
Erdõkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,


Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2017/10/citr...

sponsored links

Keres?s