Citromkrémes virágok

2017-03-17

sponsored links















Még pont egy hónap és viharos gyorsasággal érkezik is a húsvét. Lassan kezdem számba venni, hogy milyen édességek kerüljenek majd a finom ízes sonka mellé az ünnepi asztalra. Idén kicsit újítani is szeretnék, elképzeléseim már vannak, aztán, hogy mi valósul meg belõlük, az közvetlen az ünnepek elõtt fog kiderülni, mikor véglegesen összeállt a menüsor. Húsvéti desszert ötletként hozom ezeket a mutatós kis virágkosárkákat, melyeket én most fanyar citromkrémmel töltöttem - még a napokban sikerült meyer citromot vásárolnom - de akár mogyorókrémmel, lekvárral is elkészíthetõ, ha valakinek nincs kedve a citromkrémmel foglalatoskodni, bár szerintem nagy hiba lenne kihagyni, mert annyira finom. Apró, falatnyi kis ízbombák és ráadásul nagyon mutatósak is. Kicsit pepecselõs, de mindenképpen megéri a fáradozást. Elkészítésnél ügyeljünk arra, hogy a már kiszaggatott tésztát kisebb átmérõjû, nem túl mély lyukú muffin formába tegyük, különben nem tartja meg majd a formáját. Nekem nem volt megfelelõ méretû muffin tepsim, ezért kosárka formákba nyomkodtam a tésztát és így még a külseje is szép mintát kapott. Meyer citrom helyett sima citromból is elkészíthetõ.      

Citromkrémes virágok

Hozzávalók:
kb 25-30 db-hoz

tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 12,5 dkg hideg vaj (nem margarin!)
  • 60 ml hideg (jeges) víz
  • 1 tk porcukor
  • csipet só

citromkrém:

  • 3 meyer citrom 
  • 20-25 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj(!)
  • 4 nagy tojás
  • csipet só
A lemon curd (angol citromkrém) receptje ITT található.







szóráshoz:

  • porcukor


Elkészítése:

  1. A sütõt elõmelegítjük 180°C-ra.
  2. A liszthez hozzáadjuk a cukrot és a sót, a felkockázott hideg vajjal gyorsan összemorzsoljuk  - vagy késes aprítógépben összedolgozzuk - hozzáadjuk a vizet, tésztává gyúrjuk.
  3. A  tésztagombócot fóliába csomagoljuk, legalább 2 óra hosszára hûtõbe tesszük.
  4. Lisztezett felületen kb 3 mm vastagra kinyújtjuk, virág alakú kiszúróval kiszaggatjuk, a leesõ tésztarészeket újra gyúrjuk és szaggatjuk.
  5. Vajazott, lisztezett muffin forma mélyedéseibe igazítjuk a tésztát, alját villával megszurkáljuk.
  6. A virágokra egyenként méretre vágott sütõpapírt terítünk, majd szárazbabot, lencsét vagy sütõgolyót szórunk az üregükbe és kb 10 perc alatt így, "vakon" sütjük a tésztát. Erre azért van szükség, hogy a tészta alja ne púposodjon fel sütés közben, mert akkor nem fog beleférni a krém.
  7. A "nehezéket" sütõpapírostól eltávolítjuk és további 5-8 percre - sütõfüggõ!- visszatoljuk a tésztát, hogy át tudjon sülni.
  8. Ne süssük túl. szép világos maradjon!
  9. Sütõrácsra téve hagyjuk kihûlni!
  10. Közben elkészítjük a krémet, kihûtjük.
  11. A tésztakosarakat porcukorral meghintjük, beletöltjük a citromkrémet.







Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/03/cit...

sponsored links

Keres?s