Bólyi csirkefõzõ ünnep és más mulatságok

2010-09-09

sponsored links

Egy kollégám lelkendezve mesélte, hogy micsoda meglepetésben volt része a nyáron Szardínián, amikor egy este gyanútlanul besétáltak a közeli városkába, és ott éppen egy helyi ünnep közepébe csöppentek, ahol tízesével forogtak a nyárson a malacok ? készült a Porceddu ?, és jó szívvel kínálták hozzá a Carta Musicát, vagyis a papírvékony kenyeret, nem is beszélve a helyi borokról. Igazi élmény volt, amit a látottakon kívül az ízek, illatok tettek felejthetetlenné. A helybeliek ünnepeltek, de akkor és ott úgy érezte, hogy õ is ahhoz a közösséghez tartozik. Persze semmi sem volt ingyen, de nem lehetett kihagyni a tál ételt és a pohár italt sem.

 
 
Baranyában évrõl-évre szaporodnak a hagyományos falunapokon túlmutató közösségi ünnepek, fesztiválok. A svábsághoz kötõdõ rendezvények sorában már ott van a geresdlaki gõzgombócfesztivál, a fekedi stifolderfesztivál, a nagynyárádi kékfestõ fesztivál, a majsi rétesfesztivál, a pécsváradi német nemzetiségi mulatság, a siklósi-, és nem utolsó sorban a bólyi csirkepaprikás-fõzõ fesztivál. És biztosan ki is maradt néhány.
Aztán a többiek: Mohácson sokac babfõzõ fesztivál, disznótoros és pálinkafesztivál, valamint halfesztivál. Kárászon gombafesztivál, Zókon és Bicsérden burgonyafesztivál.
Mindegyik rendezvénynek megvan a maga helyi jellegzetessége, specialitása. Ahhoz azonban, hogy egy helyi közösséget megmozgató ?jó buliból? színvonalas, idegenforgalmi vonzerõvel is rendelkezõ esemény legyen, sokat kell még dolgozniuk a szervezõknek. A fesztiválokat járva nem egy helyen láttam tébláboló vendégeket, akik nyakukba vették a megyét, hogy részt vegyenek egy-egy jónak ígérkezõ programon, de a helyszínen nem igazán találták a helyüket. Kevés volt a látnivaló, nem volt mûsor, de az is elõfordult, hogy egy fõzõs fesztiválon nem lehetett egy tál ételt venni, mert magának mindenki fõzött, de a turistákra senki sem gondolt. Õk a közösségen kívül rekedtek.
Persze, amíg kicsi az érdeklõdés, kevés a ?külsõs?, addig csak gond és ráfizetés a velük való foglalatosság. De hosszú távon talán megéri, és azért erre is akadnak példák ? Baranyában is. Remélem, hogy az elkövetkezõ nyáron még több, igazi élményeket nyújtó, profin megszervezett programmal találkozhatunk majd. Nyári fesztiválzáróként végül következzen néhány kép a XII. Szüreti Csirkepaprikás-fõzõ Fesztiválról, amit szeptember negyedikén rendeztek meg Bólyban. 

 

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... pekeskifli.blog.hu/2010/09/09/kepgale...

sponsored links

Keres?s