Büszkés-diós rácsos

2018-06-30

sponsored links







Maradt még büszkém, és mivel nem valami édes fajta (vagy talán kissé éretlenül szedte le a büszkés bácsi), mindenképp valamilyen édességhez akartam felhasználni. Linzertésztás süteményt nem mostanában sütöttem, ezért most megint erre a fajta tésztára esett a választásom ? amúgy is nagy kedvenc. :) A meggyes rácsos sütit vettem hozzá alapul, de megbolondítottam egy kis dióval. Alig vártam, hogy megkóstolhassam, annyira jól mutatott a tepsiben már nyersen is. :D Úgy érzem, nagyon jó ötlet volt dióval kombinálni, mert bár ez így cseppet sem nyárias jellegû sütemény, én bármikor meg tudnám enni, annyira jól sikerült. :) De nem csak én dicsértem meg magamat, hanem az egész család is. Márpedig az az igazi elismerés, ha másoknak is éppen úgy ízlik, mint nekem. :)






Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez

Tésztához:
40 dkg finomliszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
1 mk. sütõpor
2 tojás
kb. 6 dkg tejföl

Töltelékhez:
80 dkg büszke
13 dkg cukor (vagy a gyümölcs édességétõl függõen)
2 dkg vaníliás cukor
1 tk. õrölt fahéj
2 cs. tejszínes pudingpor vagy 8 dkg étkezési kukoricakeményítõ
10 dkg dióbél
3 dkg finomítatlan nádcukor

elkészítés:

  1. A sütõporral, cukorral, vaníliás cukorral vegyített lisztet elmorzsoljuk a kis kockákra vágott, hideg vajjal, hozzáadjuk a felvert tojást, a tejfölt, és sima felületû tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztának kicsivel több, mint a felét 3-4 mm vékony, 20x30 cm-es téglalapra kinyújtjuk, a kivajazott, liszttel hintett tepsibe fektetjük, és a felületét villával több helyen megszurkáljuk. Nejlonzacskóba húzva hûtõbe tesszük.
  3. A többi tésztát a tepsi méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, kb. 1 cm széles sávokra vágjuk, és tálcára téve, folpackkal betakarva szintén hûtõbe tesszük annyi idõre, amíg a tölteléket elkészítjük.
  4. A diót késes aprítóval durvára daráljuk, 7 dkg-nyit zsiradékmentes serpenyõben enyhén megpirítunk és félretesszük. A többi diót elkeverjük a nádcukorral.
  5. A töltelékhez a megmosott, lecsepegtetett büszkét lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és puhára fõzzük. Õrölt fahéjjal ízesítjük.
  6. Kiveszünk egy keveset a levébõl, csomómentesre keverjük a pudingporral/keményítõvel, és besûrítjük vele a gyümölcsöt. Langyosra hûtjük.
  7. A lehûtött tésztát megszórjuk pirított dióval, elosztjuk rajta az egrespudingot, majd a félretett tésztasávokkal berácsozzuk a süteményt. A tészta tetejét megszórjuk a cukros dióval.
  8. A süteményt elõmelegített sütõben világosra sütjük, majd a sütõbõl kivéve, a tepsiben hagyjuk kihûlni. Felszeleteljük és porcukorral enyhén meghintve tálaljuk.
sütési hõfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idõ: 45-50 perc











Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2018/06/buszk...

sponsored links

Keres?s