Burgundi marharagu bográcsban készítve

2018-06-12

sponsored links

A francia klasszikus ?magyarítva? ?

Nemerég családi bulit tartottam, bográcsozni szerettem volna.

Tesóm arra kért, hogy ha lehet, legalább ne valami egyszerû csiripöri legyen, ha már alágyújtunk, akkor alkossak valamit.

Kapásból marha jutott az eszembe, az tuti nem félórás meló, viszont legalább 3? Sõt akkor már meg is akartam variálni, segítségül hívtam google-pajtást. Marharagu hívószóra rögtön kidobta a Boeuf bourguignon, vagyis a francia vörösboros marharagu recptjét. És ha már lúd, legyen kövér, vagyis rögtön a nagy mester, Julia Child receptjét vettem alapul.

Sütõ helyett a bogrács adta lehetõségeket használtam ki és egy valóban kicsit macerás, de felejthetetlen ételt fõztem.

A hús roppant ízes lett és vajpuha, kicsit hasonlít a mi pörköltünkre és mégis teljesen más. 

Véleményem szerint ez az igazi, abbahagyhatatlan ?partyétel?, vagyis ha egy buliban készül, a fogyókúrázók sem lesznek képesek ellenállni ?

Köretként fõtt krumplit, vagy ami még jobb, polentát (puliszkát) kínáljunk.



Burgundi marharagu bográcsban





Hozzávalók 8 fõre:

2 kg marhalábszár vagy ?nyak

1 üveg száraz vörösbor

1 nagy répa

5 nagy hagyma

20 dkg húsos szalonna

1 ek olívaolaj

Kb. 10 dkg vaj

Só, bors

4 ek liszt

1,5 l alaplé

4 nagy gerezd fokhagyma

2 nagy ek paradicsompüré

2 közepes babérlevél

25 dkg kisfejû gomba

1-2 nagy ág kakukkfû és rozmaring



A húst 3-4 centis kockákra vágjuk, felöntjük a vörösborral, és pár óra a hûtõszekrénybe tesszük. Közben a répát egycentis karikákra, a gombát nagyobb darabokra, a szalonnát csíkokra, a hagymát durvára vágjuk.

A bogrács alatt alaposan ?begyújtunk?, és ezt a hõt próbáljuk végig megõrizni. Az edénybe öntjük az olívaolajat, rádobjuk a szalonnát, kiolvasztjuk a zsírját. Közben a húsról leöntjük a bort, de felfogjuk, a húsokat letörölgetjük. Kiszedjük a kisült pörcöket, a visszamaradt zsírban kis adagokban körbesütjük a húsokat és félretesszük. Folyamatosan ügyeljünk a tûz intenzitására! A zsiradék addigra biztos elfogy, így egy ek vajat teszünk a bográcsba, megvárjuk, míg felhabzik, elõször a gombát, majd a répát kapatjuk meg, szintén kiszedjük.

Beletesszük a maradék vajat is a bográcsba, hagyjuk felhabozni, majd mehet hozzá a hagyma is. Világosbarnára pirítjuk, a háromnegyedét kivesszük, és végre indulhat a ?fõzés?.

Az edényben lévõ hagymára nyomjuk a fokhagymát és belekanalazzuk a paripürét, kettõt keverünk rajta, és visszapakoljuk a húst. Megszórjuk a liszttel, párszor átforgatva megvárjuk, míg egy kis színt kap, majd jöhetnek a többiek: beletesszük a szalonnát, répát, babérlevelet, rozmaringot, kakukkfüvet. Alaposan összekeverjük és felöntjük a borral. Megsózzuk és megborsozzuk, 2,5-3 óra alatt puhára sütjük. Többször megkeverjük és zsírjára sütjük, az alaplével hígítgatjuk, ha elfogy, vízzel.

Mikor már teljesen puha, visszatesszük a maradék hagymát és a gombát, összekeverjük, kap még öt percet és kész is.



Akkor jó, ha a hús puha, a szaft pedig szép sûrû.

Fõtt krumplival,



vagy ami még sokkal finomabb, puliszkával (recptek itt és itt) fogyasszuk.



Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!



Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s