Brokkoli-burgonya gratin medvehagymával fűszerezve

2015-04-03

sponsored links


"A brokkoli a zöldségek királyi családjába tartozik." 
A keresztes virágúakhoz tartozó brasicca-család tagja.
Rákellenes hatású (izotiocianát). 
A benne található flavonoidok csökkentik a szív-, és érrendszeri betegségek előfordulását, illetve a vérnyomást. 
Gyulladásgátló és antioxidáns (indol-3 karbinol) alkotóelemeket tartalmaz, serkenti az immunrendszert, látásjavító (karotinoidok: lutein, zeaxantin).
Gazdag rostokban, vitaminokban (kiemelkedő a C-vitamin - együk nyersen is-  A-vitamin), ásványi anyagokban (K, Ca, Mg, P), kevés a szénhidráttartalma.
Aktiválja a szervezet méregtelenítő enzimjeit (szulforafát, fitokemikália).
Szívbarát növény. 
(Idézetek, a "Mit miért együnk" c. könyvből.)

A brokkoli feje  =  virág :) viszont ne csak a virágot fogyasszuk el, a szárnak és a leveleknek ugyanúgy magas a beltartalmi értéke. 
Amennyiben nem akarjuk a körethez felhasználni, akkor tegyük félre a levesbe, illetve a szárát megszoktam tisztítani ...

Folytatás a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2015...

sponsored links

Keresés




Gasztroblogok