Bio, natúr, öko, mentes, kézmûves, házi ? mi a jó nekünk?

2017-10-13

sponsored links





A kisebb üzletek mellett az élelmiszerboltok polcait is egyre nagyobb számban hódítják meg az egészséges(nek tûnõ) élelmiszerek. Bio, natúr, öko, mentes, reform, kézmûves, házi? ? mutatják a feliratok. De mi mit jelent? Ezek feltétlenül jók számunkra?



Mitõl lesz valami bio?

Bioterméknek csak az a késztermék minõsíthetõ, amelyik vegyszermentesen elõállított alapanyagok felhasználásával készül, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló, vagy természetes szereket használtak fel hozzá. Tilos az elõállításuk során génmanipulált szervezeteket (vetõmag, egyéb szaporítóanyag stb.) és azok származékait felhasználni.

További követelmény a ?bio? minõsítéshez, hogy a termõföldet, amelyben az alapanyagokat termesztették, legalább három éve nem kezelték vegyszerrel.

A késztermék nem tartalmazhat semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot. A késztermékekben az ökológiai összetevõk aránya 95-100% és a maradék 5% is csak egy adalékanyag-listában szereplõ, bioval nem helyettesíthetõ alkotó lehet.

A bio minõsítéséhez végigkövethetõnek és ellenõrizhetõnek kell lenni termék teljes elõállításának a termõföldtõl a boltok polcaiig. Magyarországon erre két akkreditált szervezet van.



Mire figyeljünk a bioélelmiszerek vásárlásánál?

A csomagoláson szerepelnie kell:

az ?öko? vagy ?bio? szónak a termék megnevezése elõtt ? a reform, natúr, házi stb. szavak nem jelentenek garanciát semmire

az ?Ellenõrzött ökológiai gazdálkodásból származó? kitételnek

az alkotórészeknek, itt a nem száz százszázalékos bio termékek esetében gyakran csillaggal vannak jelölve az ellenõrzött alkotórészek, és a nem bio alkotók mellett nincs csillag

az ellenõrzõ szervezet nevének és kódszámának, esetleg logójának (HU-ÖKO-01, HU-ÖKO-02)





Tévhitek?

? Ami kukacos, az bio.

Nem. A kukacosság ?elérhetõ? nem megfelelõ vegyszerhasználattal is, illetve a biotermék helyes kezelés mellett sem kell, hogy kukacos legyen.

? Ami bio, az egészséges.

Inkább egészségesebb. Sokféle feltételnek meg kell felelni, de bizonyos környezeti hatásokat nem lehet kiküszöbölni.

? Több a vitamin a bio élelmiszerben, mint a ?normálban?.

Valószínûleg nem. De a káros anyag kevesebb.

? A házi mindig jobb.

A házi csak azt jelent(het)i, hogy valószínûleg kisebb mennyiségben, többnyire kézi munkával készült a termék, de ettõl még nem bio! A ?házi? szó használatára nincs szabály.

? Ami bio, az hatóságilag ellenõrzött.

Érdekes szabályozás van erre Magyarországon. Az élelmiszerek és egyes kozmetikumok esetében ez igaz. De például bárki elnevezheti a papucsát biopapucsnak, ez semmi extrát nem jelent.





A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta. Elérhetõ a www.bijobolt.hu oldalra kattintva.



Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl! ?







Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2017/10/13/bio-...

sponsored links

Keres?s