Az én abszolút kedvencem: whiskys-tonkababos pite minden földi jóval

2017-01-11

sponsored links

Nem tagadom, gyengém a whisky-tonkabab páros csokoládéval kiegészítve. Mindez remek pitetésztába töltve, és a kedvenc magjaimmal díszítve. Zárójelben jegyzem meg, hogy ha már nekiállunk, érdemes rögtön dupla adagot készíteni, alig több idõ. :) 

A recept megjelent az októberi Kifõztük magazinban is.

Beszerzési helyek, tippek: 

Kiváló minõségû olajos magvakat és aszalványokat a Magosbolt webshopban vagy személyesen a vásárcsarnokban találtok. 

A kedvenc piteformámat a Cookori-nál keressétek, hálás dolog! 

Tonkababot és vaníliát a fûszerésznél vegyetek! 

Hozzávalók 36 x 13 cm-es szögletes vagy 20 cm-es kerek piteformához

az alaphoz:
125 g liszt
50 g puha vaj
50 g porcukor
2 cm vaníliarúd
1 tojás
1 csipet só

a vaksütéshez:
kerámiagolyó, száraz hüvelyes vagy rizs

a krémhez:
100 ml habtejszín
50  ml whisky
1 teáskanál méz
1 tonkabab
100 g étcsokoládé (60% kakaótartalmú)
25 g puha vaj

továbbá:
100-150 g magkeverék


A lisztet átszitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Beletesszük a felkockázott vajat, a sót és a vaníliával finomra õrölt porcukrot. Az ujjbegyünkkel morzsalékossá dolgozzuk. Beleütjük a tojást, és gyors mozdulatokkal sima, ruganyos tésztát gyúrunk belõle. Cipóvá formázzuk, folpackba csomagolva 1-2 órát hûtõben pihentetjük. A tésztát átgyúrjuk, majd vékonyan lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Óvatosan a nyújtófára tekerjük, majd a sütõformába engedjük. A széleken és a sarkokban eligazgatjuk a tésztát, végül a forma tetején végiggurítjuk a nyújtófát, ezzel levágva a felesleges részeket. A közepére azonos méretû sütõpapírt helyezünk, ezt kitöltjük pitesúllyal. 180 fokra elõmelegített sütõben 20 percet sütjük, majd a nehezéket és a papírt eltávolítva további 5 percre visszatoljuk a sütõbe.



https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Folytats a blogon ... www.katucikonyha.hu/2017/01/az-en-abs...

sponsored links

Keres?s