az utolsó szakácskönyv

2017-03-23

sponsored links

amikor végre eljutok odáig – miután az esetek 97%-ban az internetrõl érkeznek hozzám a receptek, 2% a Jamie magazinjaimból, ami marad, na az a szakácskönyves rész -, hogy semmi értelme az újabb és újabb szakácskönyvek beszerzésének, és szinte nyugodtan mondok nemet a Molly Yeh újraküldésére (amit az Amazon másfél hónap várakoztatás után persze, hogy dec. 27-én próbált kézbesíteni), sõt, az itthoni könyvállományt is megritkítom, na, pont akkor kapok egy hírlevelet a Boook kiadótól egy kihagyhatatlan ajánlattal az Édesem szakácskönyvre vonatkozólag (ami a karácsony elõtti szakácskönyv-cunami legszebbje volt szerintem).
[…]
szóval megvettem.
és tényleg szép.
a kekszes részt és a popokat át fogom ugrani, de a torták és a brownie-k kimondottan jól hangzanak. és van egy komplett fejezet a szívemcsücske kelttésztákból. amit teszteltem is, ha már vettem egy új szakácskönyvet.

kanelbullar

csokis briós

csokis briós

Hozzávalók

    a tésztához
  • 30 dkg liszt (20 dkg sima, 10 dkg tk)
  • 1.25 dl tej (ez nekem nem volt elég, apránként öntögettem még hozzá)
  • 1 zacskó dr.Oetker expressz élesztõ
  • 3.5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 4 dkg vaj
  • 1/2 tojás ( a másik felével lekentem a végén)
  • a töltelékhez
  • 0.6 dl tej
  • 1.5 dkg kakaópor (cukrozatlan)
  • 1.5 dkg liszt
  • 7 dkg eritrit
  • 1 tojásfehérje
  • 0.75 dkg vaj
  • 5 dkg étcsoki

Know-how

  1. a liszteket átszitáltam, összekevertem a porélesztõvel, a cukorral és a sóval.
  2. a tejet meglangyosítottam, a vajat is kicsit (nem olvasztottam fel, de puha volt).
  3. a tojást felvertem és a felét hozzáadtam a liszthez (a másik felével késõbb lekentem a kész kalácsot).
  4. tettem még a tésztához 2 teljes kardamomot (a magokat, mármint, porítva) és egy kis vaníliaport (ezt csak úgy, érzésre).
  5. a hozzávalókból tésztát gyúrtam - a megadott mennyiségû tejjel nekem még nagyon kemény volt a tésztám, úgyhogy fokozatosan adagoltam még hozzá annyit, amitõl puha, edény falától elváló tésztát kaptam (fogalmam sincs, mi az etalon - lassan komolyan elgondolkozom, hogy benevezek egy kelttészta-tanfolyamra vm profihoz).
  6. letakarva hagytam duplájára kelni.
  7. amíg kelt, megcsináltam a krémet.
  8. a tojásfehérjét felvertem, és fokozatosan hozzáadtam a lisztes eritritet.
  9. a kakaóport és a tejet csomómentesre kevertem, aztán felforraltam.
  10. ebbe a sûrû kakaóba ment bele a tojásfehérjés keverék, amivel folyamatosan keverve, alacsony hõfokon nagyjából pudingállagú krémet kaptam.
  11. amikor kész lett, levettem a tûzrõl és belszórtam a kockázott vajat és a csokit is - addig kavargattam, amíg fel nem olvadt. aztán kitettem az erkélyre hûlni.
  12. a megkelt tésztát vékony téglalappá nyújtottam (az eredeti leírás szerint 4 mm), és a hosszabbik oldalánál elfeleztem.
  13. az egyik felet teljesen bekentem a csokis krémmel, aztán beborítottam a másik lappal.
  14. a rövidebb oldallal párhuzamosan 2 cm-es csíkokat vágtam, a csíkokat a két végükön ellentétes irányban megcsavartam párszor, aztán feltekertem csigába (végig nem jöttem rá, hogy mit is kéne pontosan csinálni, de végül elfogadtam olyannak õket, amilyenek lettek).
  15. a kész csigákat lekentem a megmaradt fél tojással, betettem a sütõbe 50 fokra kelni kicsit - úgy 20 perc múlva újra átkentem és 155 fokon megsütöttem õket. szerintem ez volt az elsõ alkalom, hogy nem légkeveréssel sütöttem - különösebb változást nem érzékeltem, de szépek lettek, kétségkívül.
3.1
http://www.eztettem.hu/2017/03/csokis-brios.html

kanelbullar


Folytats a blogon ... www.eztettem.hu/2017/03/csokis-brios....

sponsored links

Keres?s