Aszalt paradicsomos tésztasaláta

2018-07-18

sponsored links

Facebook oldalunkon említettem, hogy milyen jól is esett a nagy melegben ez a tésztasaláta. Amikor ezeket a sorokat írom, szélvihar van, borult az ég, mindjárt esik az esõ. De ma ugyanolyan jól esne mint akkor. :)

Elkészítése egy picit idõigényesebb mint egy egyszerû, friss zöldségekbõl álló salátáé, de nem vészes, egy órán belül készen van. A pihentetésre viszont 2-3 órát rá kell szánni, így érnek össze igazán az ízek.



Hozzávalók:
- 30 dkg tészta
- 2 db színes kaliforniai paprika
- 1 nagyobb fej lilahagyma
- 8-10 db koktélparadicsom
- 10 dkg aszalt paradicsom
- 1 evõkanál frissen facsart citromlé
- 2-3 szál friss oregano
- só

A tésztát enyhén sós vízben "al dente" kifõzzük, leszûrjük, hideg vízzel leöblítjük és egy tiszta konyharuhával letakart tálcára terítjük. Így hagyjuk kihûlni, így biztosan nem ragad össze.

A paprikákat megmossuk, csumájukat eltávolítjuk, negyedekre vágjuk és sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 200 fokra elõmelegített sütõben 15-20 percig sütjük. Héjukat lehúzzuk és kihûtjük. Ezután kisebb kockákra vagy csíkokra vágjuk, ízlés szerint. Egy mélyebb tálba tesszük.

A lilahagymát megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk és összekeverjük egy kevés sóval és a citromlével. A paradicsomokat gerezdekre vágjuk, az aszalt paradicsomról lecsepegtetjük az olajat és felaprítjuk. Az oreganolevélkéket finomra metéljük.

A paprikához keverjük a paradicsomokat, oreganot és a levétõl lecsepegtetett lilahagymát. Lazán összeforgatjuk a kihûlt tésztával.

Hozzávalók az öntethez:
- 1 evõkanál frissen facsart citromlé
- frissen õrölt bors
- kevés só
- 4 evõkanál olívaolaj

A citromlevet elkeverjük az olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd az öntetet rálocsoljuk a tésztasalátára. A tálat lefedjük és 2-3 órán át szobahõmérsékleten érleljük.


A salátához Lajos Mari egyik receptje adta az ihletet anyukáméknak. Na meg a tavaly eltett, házi készítésû aszalt paradicsomom, ami azóta is várakozott arra, hogy felbontsák. :)

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2018/07/aszalt...

sponsored links

Keres?s