Apa, még mindig nem értem el a lekvárig!

2010-09-02

sponsored links

Akkor döntöttem el, hogy megpróbálok buktát sütni, amikor egy nap elhoztuk az óvodából az uzsonnát, és a lányom három perc nyammogás után csalódottan elõreszólt a gyerekülésbõl: ?Apa, még mindig nem értem el a lekvárig!?

 
 
A következõ buktában nincs semmi különleges, hacsak nem az, hogy egészen kicsik, ahhoz képest viszont szép darab lekvár van bennük. Egy harapás, és máris az édes töltött résznél vagyunk. De az is igaz, hogy a következõ harapásnál már el is fogyott a bukta...
 
 
Hozzávalók körülbelül harminc kis buktához:
 
? 1 zacskó instant élesztõ
1 evõkanál cukor
1 dl langyos tej
1 evõkanál finomliszt
 
500 gramm finomliszt
2 evõkanál porcukor
2 dl tej
40 gramm vaj
3 tojás sárgája
egy csipetnyi só
200-250 gramm sütésálló lekvár
zsír, illetve vaj a bukta megkenéséhez
 
Az élesztõt és a cukrot, majd a kanál lisztet a langyos tejbe keverjük, és megvárjuk, míg felfut. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy nagy tálba kimérjük a lisztet, beleteszünk minden hozzávalót ? ideértve a megfuttatott élesztõt is ? és közepesen lágy tésztát gyúrunk belõle. Ezt megtehetjük természetesen géppel is, én gyakran használom erre a kenyérsütõm dagasztó funkcióját.
 
 
A bukta tésztáját langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd 3-4 milliméteresre kinyújtjuk, és amolyan kártyalap nagyságú téglalapokat vágunk belõle. Ezeket megtöltjük a hasábokra vágott lekvárdarabokkal ? lehet kapni nem folyós, jól szeletelhetõ, úgynevezett sütésálló lekvárt is ?, majd kivajazott tepsibe helyezzük.
 
 
Várunk, amíg kel még egy kicsit, aztán a tetejüket megkenjük vajjal vagy zsírral, és 180 fokos sütõben körülbelül 40 perc alatt kisütjük. Jót tesz neki, ha a sütõtérbe egy hõálló edényben egy kis vizet teszünk a tepsi alá.
 
 
 
Másnap jött a sós változat
 
Maradt egy teniszlabdányi tészta, amit a hûtõbe tettem ? ott még tovább kelt ?, majd másnap kör alakúra nyújtottam, és nyolc részre vágtam. Megkentem olajjal, mindegyikbe tettem egy negyed virslit, és kifliformára csavartam. A tetejét tojásfehérjével kentem meg, és megszórtam durva sóval. Negyed óra alatt 200 fokos sütõben sütöttem ropogósra. Akár azt is mondhatnám: hamis pekes kifli készült.
 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... timoandjulien.blog.hu/2010/09/02/apa_...

sponsored links

Keres?s