ANANÁSZOS-KÓKUSZOS KÖLESTORTA (tej és gluténmentes)

2018-05-01

sponsored links

ananászos-kókuszos kölestorta

Megint jött a barátnõm a 2 autista kisfiával, akik teljesen tej és gluténmentesen étkeznek, no meg még millióegy dolgot nem ehetnek ezen kívül. Mindig bajban vagyok, ha jönnek, vagy én megyek hozzájuk. Mivel ismerik a blogomat, mindig nagyon várják, hogy mit fogok nekik készíteni. Sem idõm, sem kedvem nem volt most kísérletezni, így maradtam a jól bevált kölestortánál, de az ízesítésén ismét változtattam. A torta sem tejet, sem glutént, sem finomított fehér cukrot nem tartalmaz. Ennek ellenére nagyon finom, még én is jóízûen megeszem, pedig nem igazán kedvelem a mentes dolgokat.


Hozzávalók

40 dkg köles
5 egész tojás
15 dkg kókuszvirág cukor vagy nádcukor
7-8 dl kókusz-mandulatej
5 dkg kókuszreszelék
4 dl frissen facsart ananászlé
25 dkg apróra kockázott ananász
1 maréknyi szeletelt kókusz
1 maréknyi kókusz chips
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd
4-5 szem eper a tetejére

Elkészítés

A kölest, a kókuszreszeléket és a szeletelt kókuszt fõzd puhára a mandulás kókusztejben és menet közben adagold hozzá az ananászlevet. Mindig csak annyi folyadékot adj hozzá, hogy pont ellepje. Aztán menet közben mindig pótold a hiányzó folyadékot. A megadott mennyiség k.b., nem mértem ki pontosan. 
10 dkg cukorral és egy vaníliarúd kikapart magjaival ízesítsd a fõzetet. Érdemes a vanília héját is belefõzni, majd eltávolítani, ha elkészült.
Az elhasznált rudat szárítsd ki, majd dobd a cukortartó edénybe és pár nap múlva isteni vaníliás cukrod lesz.
25 perc lassú fõzés után zárd el a tüzet alatta és hagyd lefedve puhulni még, amíg teljesen puha lesz.
A tojásokat üsd fel egy tálba, add hozzá a maradék cukrot és verd kifehéredésig, amíg legalább a duplája lesz a térfogata.
Az ananászt vágd nagyon apró kis kockákra.
A kölesbe reszeld bele a citromhéjat, majd óvatosan keverd simára a felvert tojással, legvégül forgasd bele a felkockázott ananászt.
Egy 23 cm.-es tortaformát bélelj ki sütõpapírral és borítsd bele a masszát.
A tetejét szórd meg kókuszcsipsszel és kevéske nádcukorral.
A sütõt melegítsd elõ 160 fok légkeverésre és told a forró sütõbe. 40-45 perc alatt megsül, d azért a tûpróba ajánlott.
Rácson hagyd kihûlni.
Tálalás elõtt díszítsd apróra vágott ananásszal, eperrel és kókuszcsipsszel.





ananászos-kókuszos kölestorta



Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog A Facebookon és Instagrammon is

Folytats a blogon ... csaak.blogspot.com/2018/05/ananaszos-...

sponsored links

Keres?s