Algíri forgácsfánk
sponsored links
Hozzávalók:
a tésztához:
- 1 csipet sáfrány
- 2 dl langyos víz
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 csomag (12 g) sütõpor
- 1 evõkanál cukor
- 1 evõkanál ecet
- 1 evõkanál narancsvirágvíz
- 1 tojás
- 15 dkg olvasztott vaj
a sütéshez:
- olaj
továbbá:
- méz
- szezámmag
- A sáfrányt feloldottam a vízben.
- A sóval és a sütõporral összeforgatott lisztet tálba szitáltam, a közepébe mélyedést készítettem.
- Beletettem a cukrot, az ecetet, a narancsvirágvizet, az enyhén felvert tojást és a vajat.
- Kézzel alaposan összedolgoztam, közben hozzáadtam a sáfrányos vizet is.
- Az egynemû tésztát letakarva 1/2 órán át hûtõben pihentettem.
- Enyhén lisztezett munkalapon átgyúrtam, kb. 1/2 cm vastagra nyújtottam.
- 8 x 4 cm-es téglalapokra szabtam, mindegyik közepén egy hosszanti vágást ejtettem, majd a tésztalap egyik szélét áthúztam a bemetszésen.
- Az így megformázott fánkokat nem túl forró, bõ olajban pirosra sütöttem, papírszalvétára szedtem.
- Végül felmelegített mézben megforgattam, és száraz serpenyõben megpirított szezámmaggal meghintettem.
A recept megjelent a Kifõztük gasztromagazin szeptemberi számában is.