A tökéletes Tzatziki

2018-06-21

sponsored links













Legalábbis számomra ez a tökéletes. A tzatziki a görög konyha leghíresebb mártása, merthogy a görögök elõszeretettel fogyasztják mártogatósként is friss, ropogós pitával. Ahány ház, annyiféle változata van. Legfontosabb összetevõje a jó minõségû, sûrû, krémes görög joghurt, - kicsit zsírosabb, mint a miénk -  mert ettõl lesz igazán finom és hasonlatos a görögökéhez. Van aki tejföllel készíti, azt a görögök nem tesznek bele, más lesz az íze és jóval kalóriadúsabb is lesz tõle a saláta. Olvastam már olyan elvetemült receptet, ahol majonéz került bele. Másik fontos összetevõje az uborka, amihez mindig karcsúbb, belül kevésbé magos kígyóuborkát válasszunk, de igazán finom az apró nyári fürtös uborkából lesz, én általában azzal készítem, de annak lehámozom a vastag héját. A tzatziki sarkalatos pontja a kapor, hogy kerüljön-e bele vagy sem? Én szoktam bele tenni, mert nagyon szeretem, és remekül passzol az íze az uborkához, - gondoljunk csak a kovászos uborkára -  de aki nincs jóban vele, az kihagyhatja. A bátrabbak kapor helyett mentát is adhatnak hozzá. Ami az én változatomban furcsa lehet, az a snidling. Egyszer egy sztárszakács mûsorában láttam, hogy a fokhagymán kívül még vöröshagymát is tett bele, amit lesózott, lecsepegtetett és úgy adta a salátához. Én ezt apróra vágott snidlinggel helyettesítettem, mert ez a hagymafajta nem erõs ízû, viszont plusz aromát visz a salátába. Fûszeres, grillezett húsok (gyros, souvlaki, kebab) mellé remek kánikulai hûsítõ. Jól behûtve kínáljuk és ezalatt, míg jól lehûl összeérnek az ízei is.     

A tökéletes Tzatziki

Hozzávalók:


  • 40 dkg krémes görög joghurt  (pl: Bakoma)
  • 2 kígyóuborka vagy 4 kisebb fürtös uborka 
  • 3-5 g fokhagyma (ízlés szerint)
  • 1-2 ek snidling
  • 1-2 ek kapor
  • 2 ek olívaolaj
  • citromlé
  • bors

Elkészítése:

  1. Az uborkákat megmossuk, (héjastól) lereszeljük, megsózzuk, kicsit állni hagyjuk, míg levet enged.
  2. A mártáshoz a joghurtba nyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk az apróra vágott snidlinget és kaprot, sózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk, belekeverjük az olívaolajat.
  3. Az uborkát kinyomkodjuk, belekeverjük a mártásba, tetejére kevés olívaolajat csorgatunk.
  4. Jól behûtve kínáljuk.

    TIPP:

    Ha nincs kéznél görög joghurt, akkor a sima joghurtot gézdarabba kötözve csepegtessük le, 2-3 óra alatt sûrû, krémes állagot kapunk. 








    Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/201...

    sponsored links

    Keres?s