A megbújó glutén ? ezekben az ételekben is elõfordulhat

2018-05-17

sponsored links





Aki gluténérzékeny, az minden bizonnyal keresztkérdések feltevésével tölti idejét minden egyes étkezés elõtt (ha nem saját maga készítette az ételt). Akik nem érintettek a témában vagy nincsenek tisztában a tünetekkel, azok akár felesleges akadékoskodásnak, rosszabb esetben finnyáskodásnak is érezhetik ezt mondjuk egy vendégségben, de a betegeknek nyomós okuk van a ?vallatásra?.

A gluténérzékenyek valószínûleg hosszasan tudnák sorolni a rémtörténeteiket, most csak egyet írok, amit valamilyen fórumon olvastam egyszer:

? Ebbõl a sütibõl ehetsz nyugodtan, direkt neked csináltam, nincs benne liszt!

? És mibõl készül?

? Darált keksz?

Itt szó sincs megbúvó gluténról, mert ugye egyértelmû, hogy a keksz is lisztbõl készült (ami egy átlagos háztartásban gluténos), de már itt sokan elbuknak a kérdezõsködésben.







És ezután jön még a ?sunyi? glutén ? azok a feldolgozott ételek, melyeknél alapból nem gondolnánk, hogy tartalmazhat glutént. A gluténnak több olyan pozitív tulajdonsága van, ami miatt hozzáadják a termékekhez, például jó vivõanyag az aromákhoz, megköti a vizet, zselésít, emulgeál.

Gluténérzékenyeknél alapvetõ a csomagolásokon az összetevõlistája böngészése.

Ezeknél a termékcsoportoknál, bár nem feltétlenül lenne indokolt, mégis gyanakodjunk, hogy nem mentesek:


chips

Bár krumpliból van, de az ízesítéshez használt fûszerek, anyagok tartalmazhatnak glutént.


csokik, rágók

A termékek sûrítéséhez használnak glutént, illetve ez akadályozza meg, hogy a csomagoláshoz tapadjon a termék.


felvágottak, szalámik

Különösen a kevés húst tartalmazó termékeknél lehet számítani a glutén felbukkanására, ezzel is dúsítják a felvágottakat, szalámikat.


húshelyettesítõk

A vega termékeket valamibõl ?össze kell rakni? és nagy részük valamilyen gabonaféle.


savanyúságok

Ha a malátaecet, akkor bizony glutént is tartalmaz. És a házi kovi ubiról se feledkezzünk meg, aminek a tetejére egy szelet kenyeret teszünk!


mustár

Itt is a malátaecet lehet a bûnös összetevõ.

Ezeken kívül még a sült krumpli, a leveskocka, a mártások, szószok, fûszerkeverékek, szójaszósz, sütõpor, ízesített tea, pudingporok, fagyik, joghurtok, müzlik, gumicukrok, instant kávék, májkrémek is nagy valószínûséggel tartalmazhatnak glutént. Sõt, gyógyszerek, vitaminkészítmények, de kozmetikumok is lehetnek gluténtartalmúak.

A már megszokott termékek csomagolását is érdemes átnézni, mert idõnként történhet változás az összetevõkben.

Aki extra érzékeny, azoknak a ?nyomokbanos? termékek ? tehát, amelyekre az van írva, hogy nyomokban glutént tartalmazhat ? is problémát okozhatnak. Ez azt jelenti, hogy magában a termékben nincs gluténtartalmú összetevõ, de a gyárban készítenek gluténtartalmú élelmiszereket is, így elõfordulhat, hogy gluténnel szennyezõdik a termék.



A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol rengetegféle gluténmentes termék között (is) válogathatsz.



Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl! ?

Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2018/05/17/a-me...

sponsored links

Keres?s