A közönséges pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) a sokoldalú, fûszeres ízû, ehetõ vadnövény

2018-07-07

sponsored links

A káposztafélék közé tartozó közönséges pásztortáskaigen gyakori, mezei növényünk, gyomnövény. Fõként gyepekben, tarlókon, utak mentén, kertekben fordul elõ. Tõlevelei kedvezõ körülmények között, jó talajon, nagy, gazdag levélzetû tõrózsát képeznek, melyek salátaként levélzöldségként ehetõk. A növény minden része ehetõ, de kevéssé zsenge, mint a fiatal tõlevelek. Sok élõhelyén sajnos alig képez tõrózsát, azok is aprók, és gyûjtésük is sokszor nehéz a sok egyéb gaz között. A levelek lágy, kellemes ízûek, olykor enyhén vagy évszaktól is függõen, akár erõsen tormás, csípõs ízûek vagy zsázsaszerû ízûek.

pásztortáska tõrózsája gazdag levélzettel

Felismerése: Egynyári vagy kétéves növény, ha kétéves, akkor tõrózsában telel át.  30-60 cm magasra nõ virágzáskor. Virágai fehér, apró, négyszirmú, keresztes virágok, a szár növekedésével együtt folyamatosan képzõdnek a szár csúcsán, miközben az alsó virágokból már kialakul a szív alakú becõke termés is. A tõrózsa levelei hosszú, nyelv alakúak, enyhén szõrösek és akár a levél középeréig is bemetszetten, szárnyasan tagoltak. Legjellemzõbb ismertetõje azonban a jellegzetes, szív alakú termése, melyek körben ülnek a száron. Fontos virágzás elõtt és termés nélkül is felismerni, hiszen tõrózsái virágzás elõtt a legzsengébbek. A hozzá némileg hasonló galléros tarsóka (Thlaspi perfoliatum) is elég gyakori faj, levelei szintén ehetõk, tõlevelei ? a pásztortáskával szemben ? a virágzás idejére már elenyésznek.
Gyûjthetõ, ehetõ növényi részek: A tõrózsa fiatal leveleit gyûjtsük, vagy a hajtást a virágzás kezdetén. Keressünk a nagyobb tõrózsájú és nagyobb levélzetû töveket. Termései a kis szív alakú pásztortáskácskák és magjai is szedhetõk fûszerként vagy salátába; virága lehet ehetõ salátadísz.
Gyûjtés: Tavasztól virágzásig, az áttelelõ tövek leveleit, ha jó állapotúak télen is. Virágát, termését gyûjthetjük, amikor azok megjelennek, zsengén. Magja fûszernek szárítva is használható.
Felhasználása: Nyersen és fõzve egyaránt ehetõ. Legfinomabb nyersen salátába, más salátanövényhez keverve. De tehetõ levesekbe, túrós vagy tojásos ételekbe is. Ha az íze erõsebben csípõs, akkor fûszerként kisebb mennyiségben lehet használni.
Táplálkozási értéke, hatásai: A levelek vasban, kálciumban  és C-vitaminban gazdagok, káliumot is tartalmaznak. Mértékkel fogyasszuk inkább, más növénnyel keverve, mert a pásztortáska gyógynövényként is egyben. Vérzéscsillapítóként ismert leginkább, de szívre való és más hatása is tudott, ezért egyes kockázati tényezõk (pajzsmirigy-, vérnyomás- és szívbetegség, depresszió és terhesség) esetén ajánlott az érintetteknek betegségük, állapotuk esetére vonatkozóan a növény használhatóságának, illetve kockázatainak utánajárni.


Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2018/07/a-ko...

sponsored links

Keres?s