A fánk háromszor

2017-02-19

sponsored links

Nem kell dagasztani, nem kell keleszteni, semmi szalagtorna, mégis közel 2 órámba telt összehozni ezeket a fánkgolyókat.

Ez az a fánk, ami annyira egyszerû, hogy a kiskutya is elsõre összerakta volna. Nekem mégis csak a harmadik nekifutásra sikerült? Rozi elõször drukkolt, utána csalódott volt, a végén már lemondott róla és (szerintem) rólam is: ? Most akkor miért kellet olyan lelkesnek lenned anya?? ?

Elsõre nem találtam a fehérlisztet. Sebaj, csinálok zablisztet, felütöm egy kis rétesliszttel és kész. Aha, a forró olajban úgy olvadtak le a rétegek a tésztagolyókról, mint rólam a naptej nyaranta. Oké, hagyjuk a réteslisztet, jó lesz csak a zabliszt, hagyom állni kicsit a tésztát, hogy a zabliszt jól felszívja a nedvességet és kész. Az eredmény ugyanaz volt, csak kicsit lassabban foszlott szerte a fánk(ál)om? Hogy az a megveszekedett gyúródeszka üsse meg. És akkor megtaláltam a finomlisztet a kamrapolcon? Mérgemben tettem egy meggondolatlan ígéretet magamnak, hogy azt mondja: elkezdek kísérletezni a különbözõ lisztekkel (is).

? Anya, látod, hogy megy ez neked, ha összeszeded magad?! És finom is lett. ? kacsintott a lány, aztán befalt 4 golyót.

Lehet, hogy indítok egy bakiparádé rovatot?

Elõkészítés: 15-20 perc

Sütés: 5-10 perc







Hozzávalók (kb. 12-14 db):

1 csésze (cup) tönkölybúza finomliszt

2-3 ek. cukor

1 tk. õrölt fahéj

fél ek. sütõpor

2,5 ek. hideg vaj

1 kezeletlen citrom héja

1 nagy csipet só

kb. fél csésze (cup) tej

növényi olaj a sütéshez

a forgatáshoz:

fahéjas porcukor

pirított szezámmag

darált mandula kissé megpirítva

Száraz serpenyõben elõször világos aranybarnára pirítottam a szezámmagokat. Kiszedtem, majd ugyanígy száraz serpenyõben kissé megpirítottam a darált mandulát is. Néhány evõkanál porcukrot elkevertem 1 tk. õrölt fahéjjal.

Keverõtálba tettem a száraz hozzávalókat, elkevertem õket. A hideg vajat a lisztes keverékhez kockáztam, elmorzsoltam, amíg morzsás állagú lett. Fokozatosan hozzáöntöttem a tejet, simává, egynemûvé kevertem. Lehet, hogy a lisztes keverék nem veszi fel az össze s tejet, de az is lehet, hogy kell még hozzá. Ez liszttõl függ. Gömbölyítettem a tésztát, majd diónyi darabokat tépkedtem belõle és kis golyókká formáztam mindet.

Egy közepes lábasban kb. 3 ujjnyi olajat hevítettem, kb. 175 fokosra (használhatunk cukorhõmérõt). Oldalanként pár perc alatt szép aranybarnára sütöttem az összes golyót. Figyeljünk az olajra, mert ha túl forró, a tészta hamar megsül kívül, de nyers marad belül. Ha viszont nem elég forró az olaj, túl sokáig ázik benne a tészta és ehetetlenül olajos lesz. Tapasztalat mindkettõ? Egyszerre csak négy, maximum öt fánkgolyót süssünk, ha ennél többet teszünk a lábasba, túlságosan lehûti az olajat.

A megsült fánkgolyókat konyhai papírtörlõvel bélelt tányérra szedtem, hogy a felesleges olajat a papír felszívja.

Mindenki azzal egye, amivel szereti. Mi tettünk rá szezámmagot, darált mandulát és fahéja porcukrot, és ettünk hozzá házi, fahéjas meggylekvárt.

Facebook: Rizsázzunk!

Ötlet: Fried Donut Holes








Innen is szemezgethettek





Malacunk van



Scone ? a skót gyors süti



Expressz mandulatorta citromsziruppal



Egyszemélyes bazsalikomos ? málnás kosárka




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2017/02/19/a-f...

sponsored links

Keres?s