A fánk háromszor
sponsored links
Nem kell dagasztani, nem kell keleszteni, semmi szalagtorna, mégis közel 2 órámba telt összehozni ezeket a fánkgolyókat.
Ez az a fánk, ami annyira egyszerû, hogy a kiskutya is elsõre összerakta volna. Nekem mégis csak a harmadik nekifutásra sikerült? Rozi elõször drukkolt, utána csalódott volt, a végén már lemondott róla és (szerintem) rólam is: ? Most akkor miért kellet olyan lelkesnek lenned anya??
Elsõre nem találtam a fehérlisztet. Sebaj, csinálok zablisztet, felütöm egy kis rétesliszttel és kész. Aha, a forró olajban úgy olvadtak le a rétegek a tésztagolyókról, mint rólam a naptej nyaranta. Oké, hagyjuk a réteslisztet, jó lesz csak a zabliszt, hagyom állni kicsit a tésztát, hogy a zabliszt jól felszívja a nedvességet és kész. Az eredmény ugyanaz volt, csak kicsit lassabban foszlott szerte a fánk(ál)om? Hogy az a megveszekedett gyúródeszka üsse meg. És akkor megtaláltam a finomlisztet a kamrapolcon? Mérgemben tettem egy meggondolatlan ígéretet magamnak, hogy azt mondja: elkezdek kísérletezni a különbözõ lisztekkel (is).
? Anya, látod, hogy megy ez neked, ha összeszeded magad?! És finom is lett. ? kacsintott a lány, aztán befalt 4 golyót.
Lehet, hogy indítok egy bakiparádé rovatot?
Elõkészítés: 15-20 perc
Sütés: 5-10 perc
Hozzávalók (kb. 12-14 db):
1 csésze (cup) tönkölybúza finomliszt
2-3 ek. cukor
1 tk. õrölt fahéj
fél ek. sütõpor
2,5 ek. hideg vaj
1 kezeletlen citrom héja
1 nagy csipet só
kb. fél csésze (cup) tej
növényi olaj a sütéshez
a forgatáshoz:
fahéjas porcukor
pirított szezámmag
darált mandula kissé megpirítva
Száraz serpenyõben elõször világos aranybarnára pirítottam a szezámmagokat. Kiszedtem, majd ugyanígy száraz serpenyõben kissé megpirítottam a darált mandulát is. Néhány evõkanál porcukrot elkevertem 1 tk. õrölt fahéjjal.
Keverõtálba tettem a száraz hozzávalókat, elkevertem õket. A hideg vajat a lisztes keverékhez kockáztam, elmorzsoltam, amíg morzsás állagú lett. Fokozatosan hozzáöntöttem a tejet, simává, egynemûvé kevertem. Lehet, hogy a lisztes keverék nem veszi fel az össze s tejet, de az is lehet, hogy kell még hozzá. Ez liszttõl függ. Gömbölyítettem a tésztát, majd diónyi darabokat tépkedtem belõle és kis golyókká formáztam mindet.
Egy közepes lábasban kb. 3 ujjnyi olajat hevítettem, kb. 175 fokosra (használhatunk cukorhõmérõt). Oldalanként pár perc alatt szép aranybarnára sütöttem az összes golyót. Figyeljünk az olajra, mert ha túl forró, a tészta hamar megsül kívül, de nyers marad belül. Ha viszont nem elég forró az olaj, túl sokáig ázik benne a tészta és ehetetlenül olajos lesz. Tapasztalat mindkettõ? Egyszerre csak négy, maximum öt fánkgolyót süssünk, ha ennél többet teszünk a lábasba, túlságosan lehûti az olajat.
A megsült fánkgolyókat konyhai papírtörlõvel bélelt tányérra szedtem, hogy a felesleges olajat a papír felszívja.
Mindenki azzal egye, amivel szereti. Mi tettünk rá szezámmagot, darált mandulát és fahéja porcukrot, és ettünk hozzá házi, fahéjas meggylekvárt.
Facebook: Rizsázzunk!
Ötlet: Fried Donut Holes
Malacunk van
Scone ? a skót gyors süti
Expressz mandulatorta citromsziruppal
Egyszemélyes bazsalikomos ? málnás kosárka
Ez az a fánk, ami annyira egyszerû, hogy a kiskutya is elsõre összerakta volna. Nekem mégis csak a harmadik nekifutásra sikerült? Rozi elõször drukkolt, utána csalódott volt, a végén már lemondott róla és (szerintem) rólam is: ? Most akkor miért kellet olyan lelkesnek lenned anya??
Elsõre nem találtam a fehérlisztet. Sebaj, csinálok zablisztet, felütöm egy kis rétesliszttel és kész. Aha, a forró olajban úgy olvadtak le a rétegek a tésztagolyókról, mint rólam a naptej nyaranta. Oké, hagyjuk a réteslisztet, jó lesz csak a zabliszt, hagyom állni kicsit a tésztát, hogy a zabliszt jól felszívja a nedvességet és kész. Az eredmény ugyanaz volt, csak kicsit lassabban foszlott szerte a fánk(ál)om? Hogy az a megveszekedett gyúródeszka üsse meg. És akkor megtaláltam a finomlisztet a kamrapolcon? Mérgemben tettem egy meggondolatlan ígéretet magamnak, hogy azt mondja: elkezdek kísérletezni a különbözõ lisztekkel (is).
? Anya, látod, hogy megy ez neked, ha összeszeded magad?! És finom is lett. ? kacsintott a lány, aztán befalt 4 golyót.
Lehet, hogy indítok egy bakiparádé rovatot?
Elõkészítés: 15-20 perc
Sütés: 5-10 perc
Hozzávalók (kb. 12-14 db):
1 csésze (cup) tönkölybúza finomliszt
2-3 ek. cukor
1 tk. õrölt fahéj
fél ek. sütõpor
2,5 ek. hideg vaj
1 kezeletlen citrom héja
1 nagy csipet só
kb. fél csésze (cup) tej
növényi olaj a sütéshez
a forgatáshoz:
fahéjas porcukor
pirított szezámmag
darált mandula kissé megpirítva
Száraz serpenyõben elõször világos aranybarnára pirítottam a szezámmagokat. Kiszedtem, majd ugyanígy száraz serpenyõben kissé megpirítottam a darált mandulát is. Néhány evõkanál porcukrot elkevertem 1 tk. õrölt fahéjjal.
Keverõtálba tettem a száraz hozzávalókat, elkevertem õket. A hideg vajat a lisztes keverékhez kockáztam, elmorzsoltam, amíg morzsás állagú lett. Fokozatosan hozzáöntöttem a tejet, simává, egynemûvé kevertem. Lehet, hogy a lisztes keverék nem veszi fel az össze s tejet, de az is lehet, hogy kell még hozzá. Ez liszttõl függ. Gömbölyítettem a tésztát, majd diónyi darabokat tépkedtem belõle és kis golyókká formáztam mindet.
Egy közepes lábasban kb. 3 ujjnyi olajat hevítettem, kb. 175 fokosra (használhatunk cukorhõmérõt). Oldalanként pár perc alatt szép aranybarnára sütöttem az összes golyót. Figyeljünk az olajra, mert ha túl forró, a tészta hamar megsül kívül, de nyers marad belül. Ha viszont nem elég forró az olaj, túl sokáig ázik benne a tészta és ehetetlenül olajos lesz. Tapasztalat mindkettõ? Egyszerre csak négy, maximum öt fánkgolyót süssünk, ha ennél többet teszünk a lábasba, túlságosan lehûti az olajat.
A megsült fánkgolyókat konyhai papírtörlõvel bélelt tányérra szedtem, hogy a felesleges olajat a papír felszívja.
Mindenki azzal egye, amivel szereti. Mi tettünk rá szezámmagot, darált mandulát és fahéja porcukrot, és ettünk hozzá házi, fahéjas meggylekvárt.
Facebook: Rizsázzunk!
Ötlet: Fried Donut Holes
Innen is szemezgethettek
Malacunk van
Scone ? a skót gyors süti
Expressz mandulatorta citromsziruppal
Egyszemélyes bazsalikomos ? málnás kosárka