A feleség beszólt, megszületett a kocka

2018-07-04

sponsored links





Te hogy iszod a kávédat? Méregerõsen, mert csak a koffein számít vagy mert éppen a feketének az igazi ízét szeretnéd érezni? Sok tejjel latteként? Vagy úgy, mint Apukám, aki gyakorlatilag kávés tejszínhabot kortyol(t, mielõtt leszokott róla)? És egy vagy két cukorral? Kanállal méred az édesítõt vagy kocka a mértékegység?



Hogyan került a cukor az asztalunkra (és a kávénkba)?

A IV.-VII. század elõtt nem is volt ismert a cukor. Szerencsére a méz akkor is megédesítette az életet (meg az ételeket), de csak a tehetõsebbek élvezhették a dolce vitát ? átvitt és szó szoros értelemben is. Indiában ismerték fel elõször, hogy a cukornádból kinyerhetõ a cukor, de Európának még több évszádot kellett várnia rá, hogy ide is eljusson.

A kontinensünkön sem mentek túl gyorsan a dolgok, Magyarországon például 1419-ben született az elsõ feljegyzés a cukorról Zsigmond király udvarában. Európa éghajlata nem túlzottan kedvez a cukornádnak, így aztán a tengerentúlról kellett szállítani az itteni finomítókba, az utaztatás pedig meglehetõsen drágává tette. Igyekeztek a költségeket csökkentve gyártani a cukrot és Andreas Sigismund Marggraf német kémikus meg is találta a megoldást a takarmányrépa formájában. Ez ugyan kevesebb cukrot tartalmazott és azt nehéz is volt kinyerni belõle, szóval volt vele munka, mire értékelhetõ lett az eredmény. Ez aztán annyira jól sikerült, hogy meg tudták gyõzni III. Frigyes porosz uralkodót az elõnyeirõl, aki el is rendelte a cukorrépa termesztését, valamint a mai Lengyelország területén felépíttette Európa elsõ cukorgyárát.





A feleség beszólt, elkészült a kocka

A cukorgyártás jó biznisznek tûnhetett, erõs lehetett a csábítás a gyors meggazdagodásra, mert egyre-másra alakultak a gyárak. Amikbõl sok gazdasági okokból hipergyorsan meg is szûnt. Nem volt megfelelõ a termelékenysége a cseh Daèice városában levõ finomítónak sem, így egy ?válságmenedzsert? hívtak a céghez. Meg is érkezett Jakub Kry¹tof Rad a családjával együtt, hogy helyrehozza, amit lehet.



Akkoriban a cukrot tömbökben, úgynevezett cukorsüvegben forgalmazták. Ebbõl próbált otthon a felesége egy adagnyit levágni, ami közben alaposan megsértette magát a késsel ? és ez gyakori háztartási balesetnek számított akkoriban. Így aztán mondta a férjének, hogy csinálhatnál már vele valamit! ? És csinált is.



Három hónap alatt kifejlesztett egy kézi préselõ berendezést, és 350 db kockacukorral lepte meg a feleségét. Ilyen férjet mindenkinek! ?

Az ötlet népszerû volt, de a már akkor is hosszadalmas bürokráciának köszönhetõen eltelt némi idõ, mire forgalomba hozhatták az elsõ adag kockacukrokat.

Ma már nincs Daèiceben cukorgyár, viszont az emlékének és a kockacukornak egy múzeumot hoztak létre. Még szobrot is állítottak a tiszteletére!





Olvasd el a chips történetét is!





Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl! ?




Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2018/07/04/a-fe...

sponsored links

Keres?s