A belga choucroute - azaz savanyúkáposzta sok-sok hússal

2013-12-22

sponsored links


Évek óta Brüsszelben töltjük a karácsonyt. Töltött káposzta helyett choucroute-ot szoktam készíteni, mert hála a virslinek és mellé tálalt krumplipürének, a legkisebbnél is sikere van. A szupermarketekben tél táján külön choucroute polc van, ahol a savanyú káposztán kívül az összes húsfélét megtalálhatjuk. Sõt, kész choucroute-ot is vehetünk, ilyenkor még a kötelezõ krumplipürét is odateszik a tálcára.

A belga choucroute kevésbé bonyolult, mint francia rokona, amelyet Elzászban készítenek. Mondhatnánk-minimalista étel. Kedvenc francia szakácskönyvem, a Cochon et fils szerint a jó choucroute titka a jó hentes. Szerintem a káposzta minõsége sem hanyagolható el, de tény, hogy a hentesárun és türelmünkön múlik minden. A belga savanyú káposzta fûszerezése kicsit más, mint a magyaré, ezért ha otthon készítjük, érdemes jól kimosni és átfûszerezni. A hentesáru esetében megpróbáltam pár ötletet adni azzal kapcsolatban, hogy otthon hogy lehetne elkészíteni.

Köretnek burgonyapürét adnak hozzá, amit a szokásos módon készítünk, lehetõleg forró tejszínnel, sok vajjal és egy kis reszelt szerecsendióval. Elsõre szokatlannak tûnik, de nagyon jól egészíti ki a húsos savanyú káposztát.

Hozzávalók (8 személyre)

3 evõkanál olaj vagy libazsír ...

Folytats a blogon ... miujsagbrusszelben.blogspot.com/2013/...

sponsored links

Keres?s