A Balaton legszebb panorámája: Szigligeti vár és Királyné szoknyája-óvár

2017-06-26

sponsored links

A tapolcai medence délnyugati részén, régen a Balaton szigetét képezõ 230 m magas vulkanikus hegy tetején állnak az észak-déli irányú, szabálytalan alaprajzú szigligeti vár maradványai.Balatonon nyaraltunk és úgy döntöttünk hogy Keszthelyrõl hajóval megyünk át ami másfél órás út volt. Nagyon jó idõnk volt és gyönyörû panoráma tárult elénk a Balaton vízérõl. A kikötõben beültünk az étterembe egy kávéra és nagy lendülettel elindultunk a vár felé. Az út kb. egy-másfél  óra séta a meredek hegy tetejére. A várhegyre történelmi idõket idõzõ macskaköves út vezet. Útközben gyönyörködhettünk a szebbnél szebb nádfedeles házakban és a vár aljában található kézmûves fagylaltozóban meg is állhatunk egy  finom fagyira. Néhány száz méteres gyalogos hegymenet után megérkeztünk a vár szívébe ahonnan felejthetetlen látvány tárult elénk. A panorámában gyönyörködtünk és kissé elfáradva csak annyit mondtunk egymásnak : ,, érdemes volt felmászni" . A szigligeti várat soha nem tudták elfoglalni a Törökök, sajnos az erõd történetének egy villámcsapás vetett véget: felrobbant az egyik toronyban tárolt puskapor, a tûzben pedig leégtek a vár épületei. Ami megmaradt belõle, azt a Habsburgok romboltatták le. A várban elhelyezett ?kronoszkópban? egy számítógéppel rekonstruált vészhelyzetet is végig lehet nézni fekete-fehérben.




Szokásomhoz híven most is készítettem egy pár fotót a Szigligeti kirándulásunkról,amibõl egy párat meg is osztok veletek. 













































Kírályné szoknyája - óvár
A szabályos kúp alakú Óvár, vagy népiesen a Királyné szoknyája nevû domb tetején áll az óvár, a szigligeti vár elõvára lehetett. 
Az építmény korát a rövid ideig tartó ásatás alkalmával elõkerült néhány jellegtelen edénytöredék alapján nem lehetett meghatározni. A faragott kövekbõl mégis szinte biztos, hogy egy római õrtorony alapjai láthatók.
Más feltevések szerint az Óvárat az Atyusz ?nemzetség emeltette a 12-13. században. Az is lehet, hogy igaza van annak a helyi hagyománynak, mely szerint a vár sohasem épült fel. Amint nappal felfalaztak az éjjel mindig ledõlt. A vár Somogyban lakó gazdája aztán a sikertelen kísérletek után le is mondott a vár felépítésérõl. Így szól hagyomány, amelyrõl egyszer az is kiderülhet, hogy nem a nép ajkán született egészen, hanem csak a valós magot színezték ki késõbb. A leletek csaknem teljes hiánya, a ?lepusztult? falak viszonylagosan azonos szintje felveti ennek lehetõségét is.
Egy újabb verzió szerint elképzelhetõ, hogy ez volt az a ?kastélka? a Balaton közelében, amelyet egy 1647-ben írt levél szerint Lengyel Gáspár, a szigligeti vár ura és kapitánya saját költségén akart felépíttetni. A vár sohasem épült fel. Ma a romfalak között egy fából emelt kilátó található,ahonnan szintén csodás a Balatonra a kilátás. A Szigligeti kikötõtõl kb. 30-40 percnyi sétaútvonalon jutunk el az óvárhoz,ahol egy kissé meredek  falépcsõn tudunk felmenni a romhoz.















Folytats a blogon ... bibimoni.blogspot.com/2017/06/a-balat...

sponsored links

Keres?s