A 2016. karácsonyi ételeimbõl ami még nincs a blogomban

2017-01-13

sponsored links

Orjaleves

Hozzávalók: 6 adag
1 kg sertéstarja (csontos), 4-6 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, kisebb gumó zeller, 1/4 kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg csiperkegomba, 1 db csemege zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csomag metélõhagyma vagy zöldhagyma szára, só, bors, gyömbér, sáfrány (2 fûszeres zacskó), szerecsendió, 15 dkg csigatészta

A tarját egy nagyobb fazékban 3 liter hideg vízbe, feltettem fõni. Amikor forrni kezdett lehaboztam, sóztam, fûszereztem és lassú tûzön gyöngyözõ forrással fõztem. Amikor a hús puhulni kezdett, beletettem a zöldségeket  (a répákat kb. 10 cm-es darabokra vágva, a zellert négybe vágva, a negyed db kelkáposztát, vöröshagymát, gerezdekben a fokhagymát, a megtisztított gombát), Hozzáadtam a zöldpaprikát, és a paradicsomot is. Ezután megint gyöngyözõ forrással fõztem. Amikor elkészült, a húsokat kivettem, hideg vízben kihûtöttem, kicsontoztam és kisebb darabokra vágtam. A levest 15 percig pihentettem, leszûrtem. A zöldségeket kisebb hasábokra vágtam, a káposztát szeleteltem, és a gombát is. Tálaltam a következõképpen: leveses tálba tettem a húst, vegyes zöldséget és feltöltöttem a forró orjalevessel, hozzá adtam külön tálkában a kifõzött csigatésztát.

Göngyölt csirkemell fokhagymás-petrezselymes krumplival

Hozzávalók: 6 adag

4 db csirkemell, 15 dkg sajt (ízlés szerint), 8 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, bors, a panírozáshoz: zsemlemorzsa, liszt, 4 db tojás, olaj a sütéshez, 1,5 kg burgonya

A melleket vékony szeletekre vágtam (18 kis darab lett), gyengén klopfoltam zacskón keresztül, egyenként sóztam, borsoztam, megkentem a pépesre zúzott fokhagymával, a sajtot vékony kis csíkokra vágtam és a hús szélére tettem, majd betekertem, hústûvel összetûztem, paníroztam és a forró olajban kisütöttem.
A burgonyát kockára vágtam, sós vízben megfõztem, összekevertem olajjal és az apróra vágott petrezselyemmel.


Sült csirkecomb zöldséges rizzsel

Hozzávalók: 6 adag

6-8 csirkecomb, 2 nagyobb sárgarépa, 25 dkg zöldborsó (mirelit), lehet még bele gomba is, egy csokor petrezselyem, 30 dkg rizs, só, bors, majoránna, 1 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 dl olaj, fél csokor petrezselyem

A csirkecombokat, a forró olajban minden oldalról átpirítottam, majd sóztam, borsoztam, majoránnát is szórtam rá, és az apróra vágott fokhagymát is hozzáadtam, majd kevés vizet hozzáöntve pároltam, mindig szükség szerint pici vizet hozzáöntve, majd zsírjára sütöttem.
A zöldhagymát aprítottam, az olajban dinszteltem, a megtisztított kockára vágott répát beletettem pár percig pirítottam, sóztam, kevés vizet hozzáadva pároltam félpuhára, ekkor beletettem a zöldborsót is és tovább pároltam kevés víz hozzáadásával. Ennek is zsírjára kell sülnie. A rizst forró, sós vízben kifõztem és összekevertem a zöldségekkel és az apróra vágott petrezselyemmel.
Tálaltam a húst a körettel.

Magyaros paradicsomos gomba/saláta  galuskával (de elõétel is lehet)

Hozzávalók: 6-8 adag

60 dkg csiperkegomba, 1 vöröshagyma,  1/2 dl olaj, 1 nagy konzerv sûrített paradicsom (aranyfácán), 1 db babérlevél,  1/2 citrom, só, õrölt bors, kakukkfû, szurokfû, pici cukor, 1/2 dl fehér bor, 30 dkg liszt, 2 tojás, só

A megtisztított, megmosott gombát vékony cikkekre vágtam. Az apróra vágott  vöröshagymát az olajban megfonnyasztottam, és hozzáadtam a gombát, sóztam, borsoztam belekerült a kakukkfû, szurokfû, babérlevél is. Félpuhára pároltam. Ezután hozzáadtam a paradicsompürét, a fehér bort, citromlét, cukrot (az utóbbiakat ízlés szerint) és kb. 5 perc alatt készre fõztem. Lehûtjük ha salátaként esszük,, de ha a galuskával, akkor elkészítjük a galuskát a tojással, sóval, a szükséges vízzel és kifõzzük forró vízben, kevés olajjal összekeverjük, és rátesszük a paradicsomos gombát.

Mákos-lekváros kocka

Hozzávalók: 25-35 cm-es tepsi, ebben kb. 25 db lesz, ha 5x5 cm-es kockákra vágjuk

20 dkg liszt, 2 tasak sütõpor, 1 kk. õrölt fahéj, pici só, 20 dkg darált mák, 10 dkg Ráma, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 3 dl tej, lekvár (meggy, ribizli, áfonya) nekem áfonya volt, kb. 6-8 ek.-nyit el kell kenni a megsült tésztán, 10 dkg étcsokoládé, 2 ek. olaj, 5 dkg kókuszreszelék (lehet több is)

A lisztet összekevertem a sütõporral, fahéjjal, sóval, mákkal. A margarint habosra kevertem a cukorral, egyenként beledolgoztam a tojásokat, majd a reszelt citrom héját, végül a tejjel felváltva a mákos lisztet. Kibéleltem a tepsit sütõpapírral úgy, hogy az oldalára is felérjen, és a masszát a tepsibe simítottam.  Közepes hõmérsékleten, középsõ rácson 35-40 perc alatt megsütöttem (tûpróbával ellenõriztem, hogy megsült-e)
A tepsiben hagytam kihûlni, aztán a sütõpapírral kiemeltem és deszkára tettem, és kettévágtam. A lekvárt felforrósítottam és a tészta alsó felére kentem, rátettem a felsõ részt és összenyomtam, hagytam szikkadni. Vízfürdõbe állított láboskába daraboltam a csokoládét, elkevertem az olajjal, majd a tészta tetejére öntöttem és elsimítottam. Mielõtt megkötött volna, beszórtam a kókuszreszelékkel. 5x5 cm-es kockákra vágtam. Finom, sokáig elálló sütemény! Mélyhûtõbe is tehetõ! - én is betettem pár darabot.

ételfotók ITT



Folytats a blogon ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2017/01...

sponsored links

Keres?s