50/50 Zsemle
sponsored links
A dagasztás nélküli pékárú örök kedvenc. Nincs vele gond, erõfeszítés, 100 % siker, finom. Kimondottan nem gyors.
Amikor dagasztani kell, formálni, gyúrni a tésztát, keleszteni, formálni, majd újra keleszteni, akkor azon töprengek, hogy mikor lesz már jó? Jó ez az ruganyosság? Még gyúrjam? Kételkedem, és közben minden rendben. Mint ennél a kiváló, (majdnem) teljes kiõrlésû zsemlénél. És vegán étrendbe is mehet. Mercy, whatjessicabakednext :)
Hozzávaló 12 zsemléhez
- 275 gr fehér kenyér liszt
- 275 gr teljes kiõrlésû liszt
- 1,25 teáskanál instant élesztõ
- 2 teáskanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 2 evõkanál extra szûz olívaolaj
- 310 ml langyos víz
Elkészítés
1. A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk az élesztõt, cukrot, sót. Átkeverjük. Mehet bele az olaj és a langyos víz. Alaposan elkeverjük. Kézzel, enyhén lisztezett felületen 10 percig gyúrjuk, dagasztjuk. Ruganyos, sima, tényleg jó tésztát kapunk.
2. Egy közepes méretû tálat olajjal enyhén kikenünk, s beletesszük a tésztát, kicsit megforgatjuk benne, hogy érje mindenhol olaj. Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 60-90 percig kelni hagyjuk. A szokásos, duplájára.
3. Lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát és 12, egyenlõ részre vágjuk. Ha kisebb zsemléket szeretnék, vágjuk 16 egyenlõ részre, abból sem lesz baj. A tészta darabokat két tenyerünk között gyúrva zsemle formába hozzuk. Egy közepes, feles méretû, (tapadásmentes) tepsit vékonyan kikenünk olajjal s elhelyezzük benne a zsemle gombócokat egymástól 3-4 cm távolságra, hogy kedvükre nõhessenek. Ismét konyharuhás letakarás és meleg helyen újra kelesztés 60 perc alatt.
4. A sütõt (ha légkeveréses) elõmelegítjük 200 C-ra. Alulra beleteszünk még egy üres tepsit, a párásításhoz. Közben vizet forralunk, 3 dl-t. A megkelt zsemléket tepsivel együtt beletesszük a sütõ közepére, míg az aljában lévõ, eddig üres ám kellõen felforrósított tepsibe beleöntjük a 3 dl lobogó vizet. Ebbõl rögtön vízgõz lesz, így a sütõnk ajtaját villámgyorsan bezárjuk. 18-20 perc alatt megsül.
5. Kivesszük, hagyjuk kihûlni rácson. Kedvenc szendvics feltétünkkel fogyasztjuk. Jó étvágyat !