017. 25. heti menü - GasztroBlogok.hu

2017. 25. heti menü

2017-06-26

sponsored links

Apukám elõzõ hét szombatján váratlanul kórházba került, minden nap látogattuk Mamival meg Legkisebbikemmel. Reményeink szerint a jövõ héten hazaengedik. 

Ezeket ettük a héten:

Hétfõ:
Málnalekvár 
Szüleim kertjében termett málnából kaptunk jókora adagot. Amit nem bírtunk csak úgy megenni, abból málnalekvárt fõztem. Egy közepes (24 cm átmérõjû) kerámia bevonatos serpenyõt teleraktam a gyönyörû hibátlan málnaszemekkel, megszórtam 6 púpos evõkanál cukorral és addig fõztem folyadék hozzáadása nélkül, míg sûrûsödni kezdett. Kihûlés után jól megkóstoltuk, a megmaradt lekvárt tálkában, folpackkal letakarva  hûtõbe tettük. Könnyû vacsorára, vagy reggelire egy bögre tejeskávéval vagy anélkül is isteni. 


Mást nem fõztem, szombatról maradt bablevest, vasárnapról maradt sült oldalast, tökfõzeléket, fordított töltött csirkét ettünk, aki egyiket sem kért, a hûtõbõl választhatott sonkát, kolbászt, sajtot.

Kedd:
Krumplis pogácsa sajtszórással - hétvégérõl maradt törtkrumpliból


A gyerekek úgy ették, mintha zsömle lett volna, kettévágták, megkenték margarinnal és sonkát tettek bele. Én csak úgy magában ettem, úgy is finom volt. 

Szerda:
Zöldbabfõzelék fasírttal
(friss zöldbabból, ami szintén Szüleim kertjében termett),  gyorsfõzõ fedõvel, mint  ITT -  azzal a különbséggel, hogy tejföl mellett joghurt is volt a habarásban, chilit és fokhagyma granulátumot csak azután tettem bele, miután Bogikának vettünk ki belõle, ja, és kapor, meg ecet se került most bele.




Csütörtök:
Zöldborsópaprikás csirkemellel, belefõzött nokedlivel



Szinte ugyanúgy készült, mint ITT, csak most a köretet is belefõztem, így egy finom, laktató egytálételt kaptunk.  (A borsó ugyancsak Szüleim kertjébõl.)

Ezeket használtam hozzá:
Kevés olaj, 1 nagy fej vöröshagyma felaprítva, 1 kisebb csirkemell bõr és csont nélkül, csíkokra  vágva, 50 dkg frissen fejtett zöldborsó, 1-1 fehér mûanyag kanál ételízesítõ és só, 2,5 fehér kanál fûszerpaprika, kb. 1,6 l víz, 40 dkg lisztbõl 1 tojásból és kevés hideg vízbõl készült galuska. Hagyományosan kezdtem a pörkölt fõzését, hagyma dinszteléssel, aztán rákerült a csirkemell, fehéredés után a zöldborsó. Amikor az is felforrósodott, megszórtam a fûszerekkel és forró vízzel felöntöttem. Forrás után kb. 25 percig fõztem, akkor szaggattam a lébe a rengeteg galuskát.  Érdemes kipróbálni!

Péntek:
Krumplis lángos (ez is maradék margarinos törtkrumpliból) - csak úgy magában sóval, fokhagymásan-tejfölösen, vagy reszelt sajttal





Este újabb adag málnalekvár készült, ugyanúgy, mint a hét elején.

Szombat:
Rizseshús - csirke farrészekbõl és lebõrözött, filézett, apróra vágott csirke felsõ combokból, csak kis ételízesítõvel és sóval, hogy Bogika is megkóstolhassa. Ez most nem parboiled rizs volt, de nagyon finom ízû, és nem is fõtt szét. Megjegyeztem.




Vasárnap
Petrezselymes-burgonyás brokkolikrémleves - egy brokkoli megtisztított, apróra vágott szárából, 2 pici krumplival, 1 szál petrezselyemgyökérrel, a levesbetét apróra szedett brokkolirózsa.


Rántott csirkecombfilé és rántott sajt sültkrumplival, majonézzel






Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2017/06/2017-25-h...

sponsored links

Keres?s