. rész A tojás részei, összetétele - GasztroBlogok.hu

2. rész A tojás részei, összetétele

2018-03-19

sponsored links



A tojás gazdag fehérje- és aminosav-forrás: azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékû fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav (olyan aminosav, amelyet a szervezet számára kívülrõl kell biztosítanunk) megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van.
  1. A tojásfehérje (albumin) - a tojás sárgáját körülvevõ - részben kocsonyás, részben vízszerû, áttetszõ csaknem színtelen, szagtalan, enyhén lúgos kémhatású - esszenciális aminosav tartalmának köszönhetõen teljes biológiai értékû fehérje. Magas, 80-88% víztartalma mellett, 10-12% a fehérjét, és B - vitaminokat tartalmaz. Feladata, hogy védje a tojássárgáját az ütõdésektõl.
  2. Tojássárgája. A tyúktojás sárgája 3 cm átmérõjû. Térfogatának 50%-a víz, 16% fehérjét, 32% zsírt tartalmaz. Zsíranyagai fõleg semleges zsírok, sztearin-, palmitin-, olein-, linolénsav, foszfortartalmú lipoidok (lecitin), koleszterin. A tojássárgája  a zsírban oldódó vitaminok A-, D-, E- vitamin, B vitaminok közül tiamin (B1), riboflavin (B2), nikotinsav (niacin B3 vitamin), pantoténsav (B5 vitamin), folsav (B9), kobalaminok (B12) gazdag forrása. Ásványi anyagok közül számottevõ a foszfor, a vas, a réz, a cink és a magnézium mennyisége. Kiemelkedõ kolin tartalma a központi idegrendszer érési folyamataiban, valamint az idõskori memória vesztés megelõzéséhez szükséges elemi idegi folyamatban alapvetõ jelentõségû. Jelentõs lutein és zeaxantin tartalma révén, az idõskori vakság egyik fõ okaként ismert makula degeneráció kockázatának megelõzésében játszhat szerepet.

A tojásételek legnagyobb elõnye, hogy ételeink közül a legjobban mûködtetik a gyomor- és bélrendszer emésztésért és az anyagcseréért döntõen felelõs szakaszát, illetve az epehólyag ürülését stimulálja.

+1 recept



HAGYMÁS TOJÁS
Hozzávalók: 10 db fõtt tojás, 2 db közepes nagyságú vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, pirospaprika, õrölt gyömbér, olívaolaj.
A hagymát vágjuk nagyon apróra, majd tegyük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a fõtt tojások sárgáit, keverjük össze, és adjunk hozzá annyi olajat, amennyit felvesz a massza. Keverjük bele az apróra vágott tojás fehérjét is és még annyi olajat, amennyit felvesz. Ízesítsük sóval, borssal, paprikával és a gyömbérrel. Legalább 8 órát pihentessük a hûtõben, hogy íz ízek összeérjenek.




Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2018/03/2-res...

sponsored links

Keres?s