0 ok a zabpehely fogyasztására - GasztroBlogok.hu

10 ok a zabpehely fogyasztására

2017-06-18

sponsored links






Neked mi a reggelid? Csak az ?életmentõ?, testedbe életet lehelõ kávé? Esetleg egy munkába menet bekapott péksüti? Ha még nem tetted, próbáld ki a zabpelyhet!



Mi is a zabpehely?

A zabot gõzölik, lehéjazzák és hengerelik, így megváltozik a felépítése, ezáltal könnyebben megpuhul, megfõ.



Miért egyél zabpelyhet?

1. A zab tápláló alapanyag. Nagy mennyiségben tartalmaz proteint, különbözõ krónikus betegségek ellen védõ fitovegyületeket, ásványi anyagokat, vitaminokat. Erõsíti az immunrendszert, hozzájárul az egészség fenntartásához.
2. Bizonyítottan rákmegelõzõ hatású, mivel rostjai csökkentik egyes savak toxicitását.
3. Koleszterincsökkentõ hatása van a benne lévõ béta-glükánnak köszönhetõen.
4. A rostoknak köszönhetõen tovább tart a teltségérzet a gyomorban, így segítségünkre lehet a diétában, a testsúly megtartásában.
5. A lassabb felszívódása miatt egyenletesebben tartja a vércukorszintet.
6. A sok rost elõsegíti az emésztést és az egészséges bélmûködést.
7. A rendszeresen fogyasztott zabpehely jótékony hatással van a vérnyomásra is, csökkenhet vele a magas vérnyomásra való gyógyszerek szükségessége.
8. Fokozza a sportolók teljesítményét, koordinációját, gyorsaságát, de szellemi kapacitását is.
9. Tartalmaz antidepresszáns anyagot is, valamint bõvelkedik B1 vitaminban, ami elõsegíti a ?boldogsághormon?, a szerotonin termelõdését.
10. Külsõleg alkalmazva a bõrünkre is jó hatással van, táplálja azt és a kiszáradását is megakadályozza.



Hogyan használd a zabpelyhet?

Markánsabb íze nincs, de különbözõ ízesítõkkel, illetve különféle módokon felhasználva rendkívül jól lehet variálni.
A rohanós reggeleken legjobb, ha zabkásaként fogyasztod! Keverd forró vízbe vagy tejbe, tegyél hozzá ízlés szerint gyümölcsöt, mézet, fahéjat vagy akár extra kényeztetésként csokit és már eheted is, vagy viheted magaddal tízóraira! A reggeli kávéd tökéletes kiegészítõje lesz!
Ha ledarálod, szinte bármilyen lisztet helyettesíthetsz vele.
Ha friss, lédús gyümölcsökkel készítesz süteményt, egy-két kanál zabpehely nagyon jól felszívja a nedvességet, megakadályozza, hogy elázzon a tészta.
Fasírtokban a zsemle helyettesíthetõ vele.
A rántott hús panírjába is keverheted, így ropogósabb lesz a bundája és még egy kis kellemes, diós ízt is ad.
Aki érzékeny a tehéntejre, az helyettesítõként zabitalt is készíthet belõle egy megfelelõ géppel.
Levesekben, fõzelékekben a rántást, habarást kiválthatjuk zabpelyhes sûrítéssel.


Na, meggyõztelek? Amíg lefõ a kávéd, elkészül a reggeli zabkásád is!





Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl! ?

Ez a cikkem a Kávé oldalán is megjelent.

Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2017/06/18/10-o...

sponsored links

Keres?s