~ ÁFONYÁS MINI TORTA ~

2017-06-14

sponsored links













Végre áfonya... Nem tudok neki ellenállni neki. Szeretem csak úgy szemenként ropogtatni, turmixot inni vele, vagy összehozni egy kis görög joghurttal... Az utóbbival lett ez a mini torta is. Egy kis babapiskóta, mascarpone, vaníliás cukor és máris összeáll a desszert. Sütni nem kell, csak hûteni. Dekoratív és nagyon finom. Elárulom, fotózás közben történt egy kis baki... Már ha ez annak mondható. Történt ugyanis, hogy a stampedlibe kitöltött áfonyalikõr, amit még tavaly Erdélyben vettem a Békás-szorosnál, egy óvatlan pillanatban fogta magát és felborult, rá egyenesen a kistányéron üldögélõ tortácskára... Jobb nem is történhetett volna vele. A piskóta azonnal felszívta az ízes likõrt, megbabonázva ezáltal a süteményt. A többit már nem is mondom..., így tálaltam a többit is.... Isteni!


Hozzávalók egy 15 x 20 cm-es tepsihez: 200-220 gr. babapiskóta, 1 csésze tej, 250 gr. áfonya, 375 gr. görög joghurt, 250 gr. mascarpone, 1/2 citrom leve, 4-5 kanál porcukor, 1 cs.vaníliás cukor, 1 evõkanál zselatin por + 1 kávéskanál zselatin por.


A tejet tálkába öntjük és elkeverjük benne a vaníliás cukrot. A babapiskótákat megforgatjuk a tejben majd szorosan lerakosgatjuk õket egy tepsi aljába. Az áfonya 2/3 részét botmixerrel pürésítjük majd hozzákeverünk 1-2 kanál porcukrot. A mascarpónét, a sûrû görög joghurtot tálba tesszük, ízlés szerint adunk hozzá  porcukrot és krémesre keverjük az egészet. A zselatint kevés vízben / 50 gr. / megáztatjuk, hogy megduzzadjon, majd felmelegítjük, hogy elolvadjon. Langyosra kihûtjük.  A kihûlt zselatint az áfonyapürével együtt a krémbe keverjük. A kész krémet a babapiskótára töltjük, majd fóliával lefedve a hûtõbe tesszük dermedni. Mikor megdermedt az áfonyakrém, akkor a maradék áfonyát is lezúzzuk a botmixerrel, ízlés szerint adunk hozzá porcukrot, a citrom levét és másik adag / 1 kávéskanál zselatin + 3 evõkanál víz / felmelegített zselatint. Az így elkészült áfonyavelõt, az áfonyakrémre öntjük, simára elkenjük és tovább dermesztjük a süteményt. Tálaláskor felkockázzuk vagy desszertgyûrûvel szúrjuk ki a tortácskákat. Áfonyaszemekkel és szárított virággal díszítjük fel. Ahogy a posz elején említettem, egy kis áfonyalikõr nagyon jót tesz neki, persze csak akkor, ha nem kisgyermek eszegeti...












Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s